Dosarul reţetelor falsificate: Nouă persoane au fost reţinute

Procurorii DIICOT au emis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, mandate de reţinere pe numele a nouă dintre cele 35 de persoane care au fost duse la audieri, în urma percheziţiilor făcute în cazul eliberărilor de reţete false.
(photos.com)
Cristina Boiangiu
06.04.2013

Procurorii DIICOT au emis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, mandate de reţinere pe numele a nouă dintre cele 35 de persoane care au fost duse la audieri, în urma percheziţiilor făcute în cazul eliberărilor de reţete false. Acestea sunt acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic.

"În cursul zilei de sâmbătă, cei nouă vor fi prezentaţi judecătorilor Tribunalului Hunedoara cu propunere de arestare preventivă sub aceleaşi învinuiri", a declarat şefului BCCOA Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu.

Printre cei reţinuţi se numără preşedintele organizaţiei municipale a PC Hunedoara şi consilierul local Tatiana Făgădar, care face parte din conducerea judeţeană a unui lanţ de farmacii, şi doi medici oncologi, între care şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Hunedoara, Elisabeta Mezo.

Peste 30 de persoane, printre care medici, farmacişti, asistenţi de farmacie şi distribuitori de produse farmaceutice, au fost duse, vineri, la audieri. Anterior, procurorii şi poliţiştii au făcut percheziţii în Hunedoara şi Timiş, la medici şi farmacişti bănuiţi că ar fi eliberat sute de reţete false pentru medicamente, în special oncologice, apoi le-au decontat la CAS Hunedoara prin societăţi care deţin farmacii. În urma acestor fapte, ei ar fi încasat ilegal 3,3 milioane de lei.

În perioada 2010 - 2012, doi medici de la Spitalul Judeţean Hunedoara - Secţia Oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante, substanţe cu valori mari, pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice aflaţi în tratament, se arată în comunicatul DIICOT.

"Reţetele au fost predate liderilor grupării şi depuse ulterior pentru decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei", a informat DIICOT.

Grupul infracţional organizat a fost sprijinit de o grefieră de la Tribunalul Hunedoara şi de soţul acesteia, care au transmis unuia dintre medici că instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.

Gruparea care se ocupa cu reţetele falsificate a fost destructurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor