Traian Băsescu: "Toată lumea se află într-o capcană! Politica penală a ţării o fac politicienii"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut joi la B1 TV o serie de precizări cu privire la ultima sa postare de pe Facebook, legată de modificarea Codului Penal.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
08.05.2015

Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut joi la B1 TV o serie de precizări cu privire la ultima sa postare de pe Facebook, legată de modificarea Codului Penal.

”Din păcate toată lumea a rămas ancorată în prima parte a mesajului. El mergea mai jos şi arăta că esenţa mesajului nu este asta. (...) Între suspiciuni rezonabile, care sunt acompaniate de probe, pentru că nu îl lasă nimeni pe procuror sau judecător numai cu suspiciuni rezonabile, uitaţi-va în articol că se cer probe din care să rezulte suspiciuni rezonabile, şi indicii temeinice, formularea din vechiul cod, nu sunt diferenţe majore. " a declarat fostul preşedinte.

Traian Băsescu a mai adăugat că toată lumea se află într-o capcană, principala problemă fiind nu modul în care este formulat texul modificării Codului Penal ci politica penală a ţării şi cine o face:

"În opinia mea, politica penală o stabilesc guvernele şi parlamentele. Nu SRI, nu Parchetele. Politica penală a ţării o fac politicienii. Încep prin a vă spune că acest nou Cod penal, este expresia unei noi abordări în politica penală a ţării. În opinia mea, dacă se citeşte atent şi se vede foarte clar că se cer probe din care să rezulte suspiciuni rezonabile, lucrurile se pot calma din punct de vedere al formulărilor.", a afirmat Băsescu.

Fostul şef al statului a mai adăugat că judecătorul trebuie să se aşeze între inculpat şi lege pe de o parte, fără ca în acest spaţiu să fie însoţit fie de procuror, fie de SRI, sau de foşti judecători care au fost ofiţeri acoperiţi.

"Marea problema este în altă parte, nu la formulare, problema este la cât de singur sau de independent este judecătorul în decizia lui. (...) Pledoaria mea este pentru judecătorul singur, independent, fără procurorul care face presiuni şi nu pune în referat şi părţile în favoarea inculpatului”, a declarat fBăsescu.

Redăm postarea făcută de preşedinte, miercuri, pe Facebook:

"Opriţi-vă, imbecililor!

Un grup de parlamentari a început o bătălie nemiloasă cu Codul penal şi cu justiţia pentru a înlocui sintagma “suspiciuni rezonabile” cu sintagma “indicii temeinice”. Eu, ca om politic, susţin că formularea actuală trebuie să rămînă pentru că dă un spectru foarte larg de apreciere judecătorului. Încercarea de a-l încorseta pe judecător în criterii înguste, la aprecierea arestării preventive, ar fi o greşeală şi, în mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici, deci opriţi-vă!

Personal, cred că problema sistemului judiciar este chiar la parte din judecători, la mentalitatea lor legată de propria independenţă sau de propria lor putere.

La bordul navelor de mare tonaj, există o vorbă, care, cred eu, este aplicabilă şi judecătorilor şi ea sună aşa: “La bordul navei, între pavilion şi Dumnezeu este doar comandantul “. În toată istoria Marinei, nimeni n-a îndrăznit vreodată să-l pună şi pe secund între pavilion şi Dumnezeu.

Parafrazînd, “În justiţie, între lege şi soarta unui om, pe de o parte, şi Dumnezeu, pe de altă parte, este doar judecătorul”. La fel ca şi la comandantul de navă, alături de judecător, nu încape secundul, adică nici procurorul, nici ofiţerul SRI, nici avocatul , nici atmosfera creată de televiziuni, uneori chiar cu sprijinul generos al procurorilor, nici opinia publică, nici foştii ofiţeri acoperiţi dintre judecători şi procurori, nici politicienii.

Mai mult ca oricînd justiţia are nevoie de judecătorul care este singur pe baricada legii şi a conştiinţei lui, precum comandantul pe puntea de comandă." a scris Băsescu pe contul său de socializare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor