Atac la prerogativele ANI. Deputaţii i-au scăpat de incompatibilitate pe aleşii locali

Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen
Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen (Epoch Times România)

UPDATE: Cu 227 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 88 de abţineri, deputaţii au adoptat miercuri proiectul de lege prin care primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judetelor în adunarile generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţile publice, relateaza Hotnews.

Modificarea amputează parte din prerogativele ANI, care nu va mai avea bază să ii acuze de incompatibilitate pe primarii şi preşedinţii de CJ care fac parte din conducerea acestor asociaţii.

***

La nici două săptămâni după ce preşedintele Klaus Iohannis le transmitea aleşilor locali, reuniţi la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România un mesaj în care vorbea despre necesitatea clarificării "regimului incompatibilităţilor, în Parlament s-a scos de la sertar o lege care stătea ascunsă de mai bine de şase luni, o lege care va amputa, practic, prerogativele ANI, relatează Gândul.info.

Iniţiată de şase deputaţi PSD, legea stipulează că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul de a face parte din adunările generale ale companiilor de utilităţi de la nivel local, fără a mai există pericolul incompatibilităţii. Propunerea legislativă a fost votată anul trecut în Parlament, trimisă spre promulgare, şi retransmisă de preşedintele de la vremea respectivă, Traian Băsescu, înapoi în Parlament, spre reexaminare. În octombrie, legea a trecut de Senat fără a se ţine cont de observaţiile preşedintelui, iar de atunci stă în Parlament pentru a se găsi un moment prielnic pentru votarea ei.

Momentul prielnic pare să fie azi, la mai puţin de două săptămână după ce preşedintele Iohannis le-a transmis aleşilor locali un mesaj prin care susţine necesitatea schimbării legislaţiei, afirmând că aceasta este neclară şi afectează activitatea administraţiilor. Ca şi exemplu de neclaritate, şeful statului, declarat incompatibil de ANI pe vremea când a fost primar al Sibiului, a citat incompatibilităţile:

"Este necesar şi ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcţionare eficientă a administraţiei. Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia şi capacitatea sa de a lucra în serviciul comunităţii", susţinea Iohannis pe 23 aprilie, într-un mesaj trimis cu prilejul Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România.

Prin legea ce urmează să fie votată astăzi în Camera Deputaţilor, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul prin această lege să facă parte din Consiliile de administraţie al companiilor de utilităţi publice, lucru interzis de legea 161/2003. Practic, legea va introduce un nou regim al incompatibilităţilor, iar puterile Agenţiei Naţionale de Integritate vor fi amputate, arată gândul.info.

Reamintim că legea care a generat fenomenul incompatibilităţilor - legea 161/2003 - prevede la articolului 87, lit f că funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional este incompatibilă cu funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Într-una din situaţiile prevăzute la acest articol se afla şi Iohannis, declarat incompatibil de ANI pe motiv ca în timp ce era primar al Sibiului a făcut parte, printre altele, din Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal şi în aceeaşi situaţie s-ar afla, potrivit unor surse citate de gândul.info, în jur de 1200 de aleşi locali, care-şi doresc cu ardoare modificarea cadrului legal.

Cum societatea civilă, presa, ambasadele străine etc. au "ţipat" la tentativele de modificare a legii ANI, parlamentarii nu au mai atentat la legea 161/2003 ci au recurs la un subtrefugiu, inventând o lege pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilităţi publice 51/2006, lege, care să permită ceea ce articolul 87 din legea 161 interzicea.

Premierul Ponta a anunţat deja că susţine din "toată inima” propunerea preşedintelui privind modificarea regimului incompatibilităţilor, aşa că este de aşteptat ca pesediştii, iniţiatori şi susţinători ai legii, să se folosească de mesajul lui Iohannis pentru a o vota în Parlament, iar legea să treacă cu diminuarea dramatică a prerogativele ANI.

Mai merită reamintit că, în aceste zile, asistăm la un adevărat atentat al politicului la adresa instituţiilor anticorupţie. Dacă astăzi ţinta este ANI, ieri, în Parlament, s-a votat pentru "amputarea" DNA. Comisia Juridică a Senatului a adoptat marţi un proiect de lege vizând modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Iniţiat de mai mulţi deputaţi, majoritatea PSD, proiectul va îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar, a acuzat marţi instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne