Investigaţii Cenzurate: Ponta, procuror şi administrator între 1998 şi 2002
alte articole
Premierul Victor Ponta a ocupat, în perioada 1998 şi 2002, atât poziţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţiei cât şi pe cea de administrator al firmei Sieco, încălcând Art. 112 din Legea nr. 92/1992, reiese dintr-un articol al jurnalistului Daniel Befu.
Publicată la o zi după ce preşedintele Băsescu a afirmat că, prin faptul că a fost ofiţer acoperit SIE, premierul Ponta a încălcat Constituţia (care prevedea ca funcţia de procuror al României este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, investigaţia lui Befu arată că premierul Ponta a avut şi activităţi de natură comercială cât a fost magistrat şi înalt funcţionar de stat.
Din biografia oficială a prim ministrului reiese că, în perioada 1998 şi 2002, Victor Ponta a ocupat funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, între anii 2000-2001 a ocupat funcţia de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor şi în perioada 2001 şi 2002 a activat ca şef al corpului de control în guvernul Adrian Năstase.
Conform investigatiicenzurate.wordpress.com, rolul pe care l-a avut în ministerul Justiţiei nu l-a oprit însă pe Ponta să intre în conflict cu legea, administrând în această perioadă şi o societate privată.
Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, premierul (la vremea respectivă student) a activat între 1992 şi 1995 ca asociat al firmei Sieco SRL, companie care a beneficiat de contracte pe bani publici. În 1995, Victor Ponta a ieşit din acţionariatul SIECO însă a a rămas administrator al firmei până în anul 2002, cea ce înseamnă că, in perioada 1998 - 2002 a încalcat legea Art. 112 din Legea nr. 92/1992.
”Judecătorilor şi procurorilor le este interzisă exercitarea, direct sau prin persoane interpuse, a activităţilor de comerţ, precum şi participarea la conducerea unor societăţi comerciale sau civile ori a regiilor autonome. De asemenea, le este interzisă participarea la administrarea unor asemenea societăţii sau regii autonome”, se precizează în Legea nr. 92/1992. Art. 112.
De asemenea, Investigaţii Cenzurate mai arată că firma administrată de actualul premier şi candidat la suprema funcţie în stat a beneficiat frecvent de fonduri publice.
"Firma fondată de premier a fost abonată de succes la instituţii de renume ale statului, anterior ieşirii lui Ponta din firmă", scrie Befu. În perioada 1998-2002, firma Sieco SRL avea o serie de contracte pentru mai multe instituţii ale statului, precum Fondul Proprietăţii de Stat Focşani, Fondul Proprietăţii de Stat Stavropoleos, Fondul Proprietăţii de Stat Vulcan, Fondul Proprietăţii de Stat Industriilor, Fondul Proprietăţii de Stat Grivitei, BANCOREX Drobeta Turnu Severin, R.E.N.E.L. Turnu Severin etc.
Merită menţionat că firma premierului se poate "mândri" şi cu lucrările de renovare de la Vila Lac II din portofoliul RAPPS, precum şi cu faptul că a colaborat cu Petrom.
Despre lucrările de la Vila Lac Doi, Vladimir Tismăneanu afirma într-un editorial publicat pe Hotnews în ianuarie 2014 că a fost remobilată şi reamenajată pentru şeful de atunci al prim-ministrului, Adrian Năstase. “Vila “Lac 2″ a fost complet remobilată şi reamenajată pentru a fi reşedinţa de weekend a preşedintelui Năstase, a primei doamne a ţării, Dana Năstase, şi a oaspeţilor lor”, a notat Tismăneanu.
Cât despre PETROM, de acolo "a supt" bani şi Grossmann Engineering Group, firma cumnatului lui Victor Ponta.
Articolul original despre activităţile comerciale ale premierului Victor Viorel Ponta între anii 1998 şi 2002 poate fi citit la: http://investigatiicenzurate.wordpress.com/2014/10/14/iată-ce-afaceri-făcea-victor-ponta-în-perioada-în-care-e-acuzat-de-băsescu-că-a-fost-agent-sie-firma-primului-ministru-avea-un-nume-interesant-în-contextul-dezvăluirii-lui-băsescu/