Traian Băsescu: "Eu ştiu povestea lui David Cameron. România nu poate accepta o astfel de abordare" [video]
alte articole
"Consiliul European de iarnă este dedicat politicii externe. În această situaţie, delegarea participării către prim-ministrul Dacian Cioloş este inoportună şi arată că domnul preşedinte Iohannis fuge de asumarea răspunderii într-un moment dificil", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu.
Fostul şef de stat a vorbit despre marile dezavantaje ale acestei decizii, în contextul în care în cadrul Consiliului European vor fi abordate două teme extrem de sensibile – Brexitul şi crearea sistemului automat de repartizare a migranţilor.
Brexitul
"Eu ştiu povestea lui David Cameron legat de condiţiile pe care ar vrea să le impună. Una este legată de piaţa forţei de muncă pe care Marea Britanie ar vrea să o limiteze în liberalizare, lucru cu care România nu poate fi de acord. De asemenea, Marea Britanie vrea să solicite dreptul de a nu acorda cetăţenilor europeni din alte state care vin şi muncesc în Regatul Unit nivelul de suport social pe care îl acordă britanicilor, ceea ce iar este de neacceptat având în vedere numărul mare de muncitori pe care România îl are în Regatul Unit.
Deci este o temă extrem de sensibilă şi cel care va reprezenta România trebuie să aibă un mandat extrem de puternic din acest punct de vedere pentru a apăra în primul rând cetăţenii români şi pe urmă interesele Marii Britanii. Sunt multe alte zone în care se poate negocia reducerea contribuţiei financiare a Marii Britanii chiar la bugetul UE, dar nu discriminarea cetăţenilor pentru că asta ar afecta cetăţenii români în mod consistent şi România nu poate accepta o astfel de abordare", a declarat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a reiterat faptul că sunt şi alte zone în care Marea Britanie poate primi concesii, dar nu concesii în defavoarea cetăţenilor români care lucrează pe teritoriul Marii Britanii.
"Sigur, UE trebuie să facă tot ce poate pentru a nu pierde Marea Britanie din UE şi eu cred că exigenţele lui David Cameron pot fi satisfăcute în alte zone decât cele legate de libera circulaţie a forţei de muncă şi drepturile egale ale cetăţenilor europeni pe teritoriul celorlalte ţări atunci când vine vorba despre sprijinul social", a adăugat Traian Băsescu.
Înfiinţarea sistemului automat de repartizare a migranţilor
"În acelaşi timp nu exclud posibilitatea ca la acest consiliu să se discute despre crearea sistemului automat de repartizare a migranţilor. Adică să rămână în sarcina Comisiei repartizarea numărului de migranţi pentru fiecare ţară. Iarăşi lucru inacceptabil şi România trebuie să aibă o opoziţie totală faţă de un asemenea sistem, care nu ar mai fi un sistem de consultare cu ţara care urmează să primească migranţi, ci pur si simplu un anunţ făcut de Jean Claude Juncker (şeful Comisiei Europene - n.r.) şi eventual o adresă - „Vedeţi că v-am mai repartizat atâtea mii”.
Aici, riscurile sunt majore iar România trebuie să profite de discutarea subiectului pentru a spune că nu acceptă decât cotă zero. Rămân la acest punct de vedere. S-a făcut o eroare atunci când s-a acceptat de câtre România principiul cotelor şi această poziţie trebuie reînnoită cu o poziţie tranşantă a României", a mai precizat Traian Băsescu.