Dosarul "Demisia în 5 minute" a fost redeschis. Băsescu, urmărit penal pentru fals în declaraţii

Judecătoria sectorului 5 a admis vineri solicitarea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului preşedinte înaintată de Parchetul General. În acest dosar, fostul şef de stat este acuzat de fals în declaraţii.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Dosarul vizează o declaraţie făcută de Traian Băsescu în 2007, în contextul demersurilor de suspendare a sa din funcţie. Un cetăţean pe nume Ioan Şerb a depus la Parchet o plângere împotriva fostului preşedinte.

"A cerut să fiu anchetat pentru fals în declaraţii, pentru că în 2007 am spus că demisionez în cinci minute şi nu am demisionat. Şi acum Parchetul General a cerut redeschiderea acestui dosar", a declarat anterior Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte afirmaţia sa din 2007, Traian Băsescu aminteşte că a fost o declaraţie verbală asupra căreia a revenit imediat după votul dat în Parlament. Pe 17 aprilie 2007, fostul şef de stat afirma că, dacă Parlamentul va vota suspendarea sa din funcţie, îşi va da demisia în cinci minute.

"În situaţia în care, în pofida avizului Curţii Constituţionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcţie şi voi chema în faţa electoratului şi pe cei care au generat un abuz constituţional", afirma atunci Traian Băsescu, însă ulterior a renunţat la această decizie.