Traian Băsescu: Anunţul public al Angelei Merkel "să vină refugiaţii în Germania" a fost catastrofal

Fostul preşdinte al României nu exclude posibilitatea ca această generozitate a Angelei Merkel să fi fost stimulată de faptul că se afla pe lista scurtă a celor care puteau să primească Premiul Nobel pentru Pace.
Traian Basescu (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
13.10.2015

România trebuie să-şi corecteze săptămâna viitoare poziţia legată de criza migranţilor şi să le transmită partenerilor europeni că, în urma unei analize a situaţiei, a decis să nu primească refugiaţi, a declarat luni seară, în cadrul unui interviu acrodat TVR, fostul preşedinte al ţării Traian Băsescu.

"Dezavuez total abordarea legată de refugiaţi. Nu este aceasta abordarea corectă. Această abordare cu cotele ar trebui să fie voluntară. Cine vrea să primească, să-i primească, cine i-a chemat să-i primească. Şi doamna Merkel are aici problemele domniei sale, pentru că anunţul public "să vină sirienii, refugiaţii în Germania" a fost un anunţ catastrofal din punct de vedere al efectelor, datorită credibilităţii pe care o are cancelarul Germaniei.

România greşeşte dacă săptămâna viitoare nu corectează poziţia, să spună: nu, noi am analizat, nu primim refugiaţi. Această poveste a cotelor nu face decât să stimuleze migraţia, pentru că toţi vor spune: ok,vreau să ajung în Germania, vreau să ajung în Marea Britanie, vreau să ajung în Franţa, dar dacă nu, mă repartizează măcar în România şi tot în Uniunea Europeană sunt", a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul şef de stat susţine că nu trebuie să ascultăm mesajele propagandistice care vizează România, ci să ne urmărim interesul naţional.

"Nu mă uit la Ungaria, eu mă uit la România şi nu mă interesează că propagandistic cineva mă pune în pachet cu Ungaria, cu Cehia, cu Slovacia. Aceasta este o capcană în care cădem cu uşurinţă Nu mă interesează. Pur şi simplu eu îmi ştiu interesul naţional, pentru că această poveste a cotelor, a repartizării cotelor de migranţi, de refugiaţi, cum vreţi să le spunem, nu există în Tratatele Uniunii Europene", a explicat Traian Băsescu.

Angela Merkel şi Premiul Nobel pentru Pace

Din perspectiva fostului preşedinte, întreaga situaţie cu care se confruntă ţara noastră este una excepţională şi, pe cale de consecinţă, ea trebuie tratată ca atare.

"Şi a o trata execpţional nu înseamnă a o stimula să se dezvolte în continuare. De ce? Am 23 de milioane de şomeri în UE. E populaţia României, plus populaţia R. Moldova la un loc, e şomeră în UE. Am în rândul tineretului şomaj de 25 % până la 30% şi am şi ţări unde şomajul este 40% în rândul tineretului. Nu am în Europa resură pentru piaţa muncii? Am. De ce nu o recalific dacă nu se potriveşte cu ce-mi trebuie. Să spun: aduc sirieni că am nevoie pe piaţa muncii, spre exemplu, din Germania, când Europa are 23 de milioane de şomeri este incorect.

Nu vreau să spun o răutate şi nu vreau să-mi compromit relaţiile cu doamna Merkel, dar nici nu exclud posibilitatea ca această generozitate a domniei sale să fi fost stimulată de faptul că se afla pe lista scurtă a celor care puteau să primească Premiul Nobel pentru Pace. N-aş vrea să pun pe seama acestei dezvoltări atitudinea domniei sale, dar mă uit în Germania, guvernul landului Bavaria e extrem de reticent, au apărut reacţii de la administraţiile locale şi la alte landuri. Nu poţi absorbi (refugiaţi — n.r.) cultural nu-i poţi absorbi", a mai declarat Traian Băsescu.

Soluţia

"Soluţia corectă este încheierea prin orice mijloc şi în orice alianţe a războiului din Siria. Încheierea instabilităţii din Libia, punerea sub control a situaţiei în Irak, controlul mai bun al situaţiei din Afganistan care nu a degenerat atât de mult, dar avem Irak, Siria, Libia care a fost destabilizată complet şi a devenit poarta de ieşire din toată Africa, mai puţin Magreb-ul care se duce prin Spania", a opinat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor