Traian Băsescu acuză Guvernul Cioloş de iresponsabilitate în domeniul energetic
alte articole
Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloş se înşeală amarnic dacă crede că poate stopa producţia de lignit sau poate să o reducă la a fi nesemnificativă, la fel cum a făcut şi cu producţia de combustibil nuclear pentru reactoarele de la Cernavodă, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, citat de Mediafax.
"După înscăunarea marelui Ciurel, cu sprijinul senatorului Şova, al deputatului Ponta, Complexul a ajuns în situaţia în care a ajuns şi este un complex industrial de a cărui funcţionare ţine în mod major viaţa cetăţenilor din Gorj. Am spus de mulţi ani că trebuie găsită soluţia mixului energetic, un mixt între hidro şi producţia de energie pe lignit, pe cărbune în general, în aşa fel încât toată energia să fie competitivă. Nu au vrut. Au fost destui deştepţi care au spus «nu ţinem competiţie. Este o competiţie incorectă!»", a declarat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a atras atenţia Guvernului că, în curând, se împlinesc 30 de ani de la darea în funcţiune a primului reactor nuclear de la Cernavodă, care produce 900 de MW. "Va intra în revizie pentru doi ani, iar la CEO se pregăteşte reducerea masivă a producţiei şi accentuarea şomajului".
"Sigur, ca om care nu este în funcţie executivă, nu pot avea o decizie. Dar atenţionez că trebuie făcut tot ce se poate ca CEO să-şi menţină capacitatea de a da sistemului energetic lignit. Este esenţial pentru că atunci când se va opri reactorul 1 şi mă tem că se opreşte în 2017, nu o să ştim şi nu o să mai prididim cu importul de cărbune, pentru a ne pune termocentralele în funcţiune", a subliniat Traian Băsescu.
Cât despre efectul pe care l-ar putea avea o eventuală întrerupere a activităţii la Complexul Energetic Oltenia, fostul şef de stat a precizat că "este un element esenţial care trebuie tratat politic şi soluţionat prin decizie politică, nu neapărat economică, pentru că decizia de a avea o Românie independentă energetic este în primul rând o decizie politică".
"Cine crede, cum cred acum tehnocraţii, că spre exemplu poţi stopa producţia de lignit sau poţi să o reduci la a fi nesemnificativă, la fel cum au făcut cu producţia de combustibil nuclear pentru reactoarele de la Cernavodă şi am trecut la import de uraniu, se înşală amarnic.
Eu cred că ne apropiem de zona iresponsabilităţii, cu privire la un domeniu strategic fundamental şi privesc la aceste două aspecte: trecerea la import de uraniu, pentru că aşa-zişii tehnocraţi au constatat că e mai scump să îl produci în România, decât să îl imporţi, dar va fi mai scump în România, până când nu vom mai produce combustibil nuclear. Atunci vom afla cât de scump devine uraniul din import. La fel se va întâmpla şi cu cărbunele, dacă nu avem o politică inteligentă", a opinat Traian Băsescu.
Declaraţiile şefului PMP vin după ce, săptămâna trecută, administraţia Complexul Energetic Oltenia a propus sindicatelor întreruperea activităţii la mai multe sucursale, în următoarele trei luni, ceea ce ar însemna ca sute de salariaţi să stea acasă. Conducerea companiei a mai anunţat că, începând cu data de 1 iulie, intenţionează să desfiinţeze 2.000 de posturi.