Traficul se fluidizează în Berceni. Din martie, anul viitor

Sorin Oprescu, primarul capitalei (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.10.2013

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a vizitat vineri şantierul viitorului Pasaj Mihai Bravu, zonă unde traficul e un coşmar de mai bine de doi ani. Cu ocazia vizitei pe şantier, Oprescu le-a dat veşti îmbucurătoare bucureştenilor: după o întârziere de un an şi jumătate, în martie 2014, primul pod al pasajului Mihai Bravu va fi finalizat

Pasajul va avea două poduri supraterane a precizat primarul. Primul va fi finalizat în martie şi, în paralel, dacă starea vremii permite, vor începe şi lucrările la cel de al doilea pod. Întregul ansamblu care va fluidiza traficul extrem de congestionat înspre şi dinspre Berceni va fi gata în luna decembrie a anului viitor, a mai informat Primarul General.

"S-au montat deja 16 traverse, adică grinzi prefabricate de aproximativ 40 de metri lungime fiecare, pe primele patru deschideri ale podului şi mai avem încă 28 pentru primul pod. Primul pod, Calea Văcăreşti - Mihai Bravu, are lungimea de 675,4 metri, celălalt mai mult - 687,7 metri, pe Mihai Bravu - Calea Văcăreşti. Pasajul rezolvă conflictul de circulaţie de la nivelul a dou[ puncte esenţiale - Splaiul Unirii şi Dâmboviţa pe de o parte, iar pe de altă parte intersecţia Mihai Bravu cu Calea Văcăreşti, realizând continuitatea traficului, în corelare cu viitorul pasaj subteran de la Piaţa Sudului", le-a declarat Oprescu reporterilor aflaţi pe şantier.

Beneficiarii direcţi ai viitorului pasaj, a precizat primarul, vor fi aproximativ 650.000 de oameni şi 450.000 de maşini care "în fiecare seară se retrag acasă din zona de nord a Capitalei".

Proiectul are o întârziere de un an şi jumătate ce se datorează problemelor cu fostul contractor, declară Oprescu

"Un an şi jumătate este întârzierea, am avut problemele pe care le ştiţi, s-a reziliat contractul (cu firma Romstrade - n.r.) în luna decembrie 2012, s-au refăcut procedurile. În ceea ce priveşte recuperarea creanţelor, ne-am înscris la masa credală cu aproape 16 milioane de lei", a mai spus Oprescu.

Noul constructor este consorţiul Astaldi Spa - Astalrom SA, căruia Primăria Capitalei i-a atribuit prin licitaţie restrânsă accelerată un contract de 155,7 milioane de lei (35 milioane euro), inclusiv TVA, pentru finalizarea lucrărilor la pasajul suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii, proiect început de Romsrade, firmă deţinută de Nelu Iordache, şi reziliat în luna decembrie, pentru care municipalitatea a plătit 37 de milioane de lei.

Reamintim că Nelu Iordache, administratorul Romstrade, este persoana care a declarat că i-a dat 200.000 de euro mita fostului ministru al transporturilor, Ovidiu Silaghi, ca să nu se rezilieze contractele pe care firma sa le avea cu CNANDR

Tot Nelu Iordache a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii august 2013, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Lucrările se vor finaliza, promite primarul, în decembrie 2014

Lucrările la pasajul suprateran au fost începute în ianuarie 2011 de Romstrade şi vor fi finalizate în 2014 de Astaldi Spa - Astalrom SA, sau, cel puţin, acesta este termenul agreat în contract.

Astaldi este una dintre cele mai "active" firme de construcţii care operează în România, printre proiectele lor numărându-se Arena Naţională, Pasajul Basarab şi Magistrala 5 a metroului bucureştean, precum şi construcţia unor tronsoane de autostradă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor