Topirea gheţii polare, de cinci ori mai mare decât acum 20 de ani

De-a lungul ultimelor două decenii, topirea gheţii din Groenlanda şi Antarctica a provocat o creştere a nivelului mondial al mării de 11 milimetri, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători care spun că este cea mai exactă măsurare a pierderii gheţii până în prezent.
Coasta de Est a Groenlandei (Steen Ulrik Johannessen / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
30.11.2012

De-a lungul ultimelor două decenii, topirea gheţii din Groenlanda şi Antarctica a provocat o creştere a nivelului mondial al mării de 11 milimetri, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători care spun că este cea mai exactă măsurare a pierderii gheţii până în prezent.

"Ambele calote polare par să piardă mai multă gheaţă acum decât cu 20 de ani în urmă, dar ritmul de pierdere a gheţii din Groenlanda este extraordinar, cu o creştere de aproape cinci ori faţă de mijlocul anilor 1990", a declarat Erik Ivins, de la NASA Jet Propulsion Laboratory, care a contribuit la efectuarea studiului.

"În schimb, pierderea totală de gheaţă din Antarctica a rămas relativ constantă, datele sugerând o creştere de 50% în pierdere de gheaţă din Antarctica în cursul ultimului deceniu."

Publicat joi în revista Science, condus de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Leeds şi implicând 47 de cercetători, studiul a folosit o aeronavă şi 10 sateliţi diferiţi pentru a măsura gheaţa şi rata la care se topeşte. Cercetarea a fost susţinută de Agenţia Spaţială Europeană şi de NASA.

Creşterea de 11,1 milimetri peste nivelul mării din cauza calotelor polare reprezintă doar o cincime din totalul creşterii din perioada cercetării. Restul creşterii nivelului mării a fost cauzat de gheaţa care s-a topit în alte locuri, cum ar fi gheţarii şi calotele glaciare, de extinderea oceanelor calde şi de mineritul din apele subterane, mai relevă publicaţia.

Rata globală de topire a calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica a crescut în timp. Ele pierd acum de trei ori mai multă gheaţă - contribuind cu o creştere de 0.95 mm la nivelul mării pe an - faţă de anii 1990, atunci când ambele au pierdut echivalentul a 0,27 mm pe an.

Cercetătorii estimează că cele două zone pierd împreună aproximativ 344 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an. Din această cifră, cota Groenlandei este de aproximativ 263 miliarde de tone, cantitate prevăzută de cercetători. Restul a provenit din Antarctica.

În anii precedenţi, a existat un dezacord cu privire la cantitatea de gheaţă pierdută, mai ales din Antarctica. Unele studii au arătat pierderi masive de gheaţă, iar altele au indicat chiar o creştere a cantităţii de gheaţă.

În acest studiu recent, cercetătorii au reuşit să "împace" părerile contradictorii dintre numeroase studii anterioare pe această temă, susţine un comunicat al Leeds University.

Una dintre problemele măsurării pierderii de gheaţă este distanţa îndepărtată a zonelor de acest tip - Groenlanda este în cea mai mare parte nelocuită, Antarctica este în întregime nelocuită, cu excepţia oamenilor de ştiinţă. De asemenea, oamenii de ştiinţă mai trebuie să facă diferenţa cu atenţie între zăpadă şi gheaţă.

Oamenii de ştiinţă au anunţat că datele din noul studiu sunt în concordanţă cu previziunile privind schimbările climatice prevăzute în Panoul interguvernamental privind schimbările climatice din 2007. Cu toate acestea, cele mai recente date oferă claritatea pe care studiul din 2007 nu a oferit-o.

"Fără aceste eforturi, noi nu am fi putut să le spunem oamenilor cu încredere cât de mult s-au schimbat calotele polare ale Terrei şi să punem capăt incertitudinii care există de mai mulţi ani", a declarat profesorul Andrew Shepherd, conducătorul studiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor