Top 10 animale periculoase la nivel mondial

Ghazal Tavanaei
24.12.2012

Noi oamenii depunem permanent eforturi pentru creşterea calităţii vieţii, totuşi lumea noastră rămâne un loc periculos.

Ceea ce face anumite animale periculoase, nu este neapărat mărimea lor. Puteţi crede că anumite animale sunt prietenoase sau inofensive, dar chiar şi cele prietenoase sau aparent docile pot fi periculoase, daca sunt provocate.

Aceasta este lista celor mai periculoase 10 animale de pe Terra, începând de la coadă.

10. Hipopotamul

Hipopotamii sunt întâlniţi de obicei în Africa şi ucid mai mult decât orice alt animal mare de pe continentul African. Masculii şi femelele tind să atace diferit unii de ceilalţi. Un mascul îşi va apăra teritoriul care se întinde de-a lungul malului unui râu sau unui lac iar singurul motiv pentru care o femelă devine agresivă este pentru a-şi apăra puii.

Un hipopotam poate cântări până la 3630 de kg iar media este 1589 kg. Viteza maximă este de 32 km/oră iar gura măsoară până la 1.2 metri în diametru. Gura lui poate strivi ca un baros.

9. Meduza Australiană

Meduza indo-pacifică sau australiană (Chironex fleckeri) este cel mai otrăvitor animal marin cunoscut până acum, iar înţepătura sa poate ucide un om.

Această meduză poate fi găsită în oceanul de nord al Australiei dar şi în oceanul Indo-Pacific. Are până la 60 de tentacule fiecare ajungând până la 4,5 metri. Aceste tentacule sunt acoperite cu cnidocysts, iar fiecare dintre aceste cnidocystse sunt echipate cu mici ace încărcate cu toxine. Aceste ace adunate la un loc pot omorî 50 de persoane.

Majoritatea celor care iau contact cu această meduză supravieţuiesc, dar durerile provocate sunt teribile. Contactul cu aceste toxine poate opri inima sau paraliza respectiva persoană, aceasta înecându-se.

Rapoartele spun că această creatură cauzează peste 100 de morţi în fiecare an dar informaţiile sunt imprecise.

8. Marele rechin alb

În medie 4.5 metri lungime, cu până la 300 de dinţi, ascuţiţi, înăuntrul unor fălci puternice de până la 1,2 metri diametru, marele rechin alb stă confortabil în vârful lanţului trofic.

Acesta nu este foarte pretenţios, nu preferă oamenii, aceştia fiind flexibili şi cu prea multe oase faţă de hrana sa preferată – focile grase şi leul de mare.

Cercetările au arătat că rechinul îşi explorează hrana cu gura şi efectuează “o muşcătură de gust” pentru a vedea ce este.

Majoritatea atacurilor asupra oamenilor se cred a fi “muşcături test”. În majoritatea cazurilor după muşcătura iniţială rechinul se va retrage, din păcate această muşcătura poate ucide o persoană.

Dintre cele peste 100 de atacuri anuale are rechinilor, o treime până la jumate dintre ele sunt cauzate de marele alb şi majoritatea nu sunt fatale.

7. Ursul grizzly

Ursul grizzly este o varietate de culoare a ursului maro din America de Nord. Acest urs poate atinge o greutate de 180 până la 360 kg, masculul fiind de 2 ori mai masiv decât femela. În 2 picioare ursul măsoară până la 2,5 metri înălţime.

În ciuda mărimi sale poate atinge o viteza maximă de 56 km/oră. Motivul principal pentru care femela grizzly atacă este pentru a-şi proteja puii. Urşii înfometaţi sau bolnavi pot ataca oameni.

6. Bivolul Cape

Bivolul Cape este întâlnit în Africa şi este supranumit “moartea neagră” fiind printre cele mai periculoase animale de pe continent. Este extrem de agresiv şi impredictibil. Poate cântări între 410 şi 820 kg, cu mici excepţii, această specie este foarte sociabilă. Membrii turmei sunt rapizi în eliminarea pericolelor - lei, crocodili sau alţi prădători - prin lovirea lor cu coarnele lor ascuţite. Uneori un taur lovit va crea o ambuscadă împotriva vânătorului său.

Această specie omoară peste 200 de oameni pe an.

5. Elefant

Elefantul este cel mai mare animal terestru, trăieşte în Africa şi în unele părţi din Asia. În mod normal este un animal prietenos dar aceştia are un temperament impredictibil şi atacă fără avertisment. Au fost raportate cazuri în care un elefant după ani de captivitate şi afecţiune din partea unui îngrijitor a atacat fără avertisment omul.

Piciorul unui elefant şi trompa sa cântăresc aşa de mult încât greutatea lor poate strivi aproape tot, un moment de supărare poate fi letal. Elefanţii sălbatici intră uneori în sate, distrug, strivesc oameni. O persoană poate fi călcată în picioare din neatenţie de o turmă în mişcare.

În jur de 500 de oameni mor anual din cauza elefanţilor.

4. Crocodili

Crocodilul de apă sărată este cea mai mare reptilă din lume. Crocodilul de apă sărată şi cel de Nil sunt foarte periculoşi ucigând sute de oameni anual.

Crocodilii locuiesc aproape de tropice, în Africa, Asia, America, în Australia sunt în jurul lacurilor sau râurilor line. Mănâncă o varietate de animale, vii sau moarte.

Ochii, urechile şi nările sunt localizate aproape de vârful capului, acest lucru permite crocodilului să vadă şi să audă foarte bine prada sa. Lungimea sa este între 1,5 şi 6 metri.

Crocodilul de apă sărată este puternic iar fălcile sale pot aplica o presiune de până la 1360 kg pe cm pătrat. Crocodilii ucid până la 800 de oameni anual.

3. Leul african

Leul african este incredibil de rapid, cu gheare şi dinţi ascuţiţi pentru a-şi ataca prada. Vânează în grup, îşi fugăreşte prada înainte de a o ataca, poate să alerge cu până la 80 km/oră.

Femela vânează de obicei zebre, bivoli Cape şi alte animale sălbatice. Masculul vânează foarte rar, ocupaţia lui fiind apărarea grupului.

Acest animal a atacat oameni din ferme, în maşini în Safariul African; atacă antrenori la circ, îngrijitori şi oameni care îi ţin ca animale de companie.

2. Şarpele

Există foarte multe specii periculoase de şerpi pentru oameni. Peste 450 de specii sunt veninoase şi 250 sunt capabile să ucidă oameni. Majoritatea muşcăturilor veninoase au loc în Africa, Asia şi America de Nord.

Vipera Carpet cauzează cele mai multe decese la nivel mondial. Otrava sa poate împiedica sângele victimei să se cuaguleze, iar victima va sângera până la moarte.

Taipan sau “şarpele feroce” este cel mai veninos şarpe din lume, dar nu a omorât pe nimeni. Un antivenin este disponibil iar “şarpele feroce” este chiar docil şi retras, trăieşte în zonele izolate din Australia unde puţini oameni il întâlnesc.

1. Ţânţarul

Ţânţarul este numărul 1 în lista celor mai ucigaşe animale. Acesta mică insectă care se hrăneşte cu sânge omoară peste un milion de oameni anual. Poate purta boli, notabil malaria. Poate de asemenea să împrăştie elefantiazis, febra galbenă şi virusul West Nile. Ţânţarii sunt în număr mare în zonele tropicale dar pot supravieţui şi în ţări cu temperaturi scăzute, Canada de exemplu.

În funcţie de cum priveşti statistica, alte animale ar fi putut face parte din această listă. Printre ele se numără, broasca lance, păianjenul rătăcitor brazilian, scorpionul şi dragonul Komodo (Varanul).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor