Cinci moduri în care mai sunt folosite cămilele
alte articole
Cămilele sunt cunoscute drept animale harnice care pot supravieţui pentru perioade lungi de timp fără a mânca sau a bea apă. Habitatul lor este deşertul şi se găsesc în Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Africa şi Australia. Cămilele au o lungă istorie în a aduce beneficii oamenilor şi au o mare valoare pentru proprietarii lor. Acestea au fost folosite pentru transportul persoanelor şi a diverse încărcături, precum şi pentru hrană şi îmbrăcăminte. În rândurile de mai jos redăm câteva moduri în care mai sunt folosite cămilele în prezent.
Cursele de cămile
La fel ca şi cursele de cai, cursele profesionale de cămile sunt un eveniment care atrage turişti şi pariuri. Acesta este popular în multe ţări, cum ar fi Pakistan, Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Australia. Cămilele pot atinge viteze de până la 64 km pe oră, iar pentru curse sunt crescute cele care posedă caracteristici ce le cresc viteza, cum ar fi picioarele lungi şi copitele mici. Există curse şi festivaluri anuale, cum ar fi Cupa Cămilelor din Australia şi Marele Festival Anual de Cămile Arabe Autentice din Emiratele Arabe Unite.
Laptele
Laptele de cămilă este declarat a fi cel mai apropiat de laptele uman în comparaţie cu orice altă specie. Uşor mai sărat decât laptele de vacă, acesta este bogat în vitaminele B şi C şi conţine de 10 ori mai mult fier decât laptele de vacă. Consumul de lapte de cămilă este destul de popular în lumea arabă, iar din lapte se fac şi produse cum ar fi brânză şi iaurt. În plus faţă de conţinutul ridicat de minerale şi vitamine, lactoferina din acest lapte are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antitumorale, ajutând la lupta împotriva bolilor precum cancerul, HIV/SIDA, hepatita C şi boala Alzheimer. Laptele de cămilă este de asemenea, un tratament popular pentru diabetul zaharat.
Polo cu cămile
Când auzim cuvântul polo, primul lucru care ne vine în minte sunt caii. Dar cămilele sunt şi ele folosite pentru acest joc. Polo cu cămile este jucat în Mongolia, Rajasthan, Dubai, iar acum, pentru prima dată, în Europa. Polo cu cămile urmează aproape aceleaşi reguli ca şi jocul standard de polo. Este jucat în grupuri de 8 până la 60. Unul dintre jucători stă în faţa cocoaşei şi controlează cămila, în timp ce celălalt participant este în spate şi loveşte mingea. Uneori cămilele se aşează în mod spontan în timpul jocului, fiind permise două "aşezări" per cămilă.
Turism
Aţi mers vreodată pe o cămilă? Dacă nu, merită cu siguranţă să încercaţi, dacă aveţi ocazia. Turiştii se bucură de plimbările cu cămila pentru că este o experienţă unică pentru ţările ce au cămile. În Australia, în safariurile cu cămile, turiştii pot aprecia mai bine fauna sălbatică locală şi sentimentul unic al călătoriilor cu ajutorul cămilelor. În Emiratele Arabe Unite, există safariuri în deşert, unde turiştii pot experimenta lucruri interesante, cum ar fi călătoriile cu cămila, schi pe nisip, ciclism şi fotografiere la apus de soare.
Carnea de cămilă
Ca şi laptele de cămilă, despre care se spune că ar fi mai bun pentru organism decât laptele de vacă, carnea este declarată a fi mai sănătoasă decât carnea de vită. Aceasta este superioară nu numai faţă de carnea de vită, cercetările medicale demonstrând că este mai bună şi comparativ cu alte tipuri de carne, deşi din punct de vedere estetic este destul de tare şi grea. Carnea conţine mai puţine grăsimi şi mai multe proteine în comparaţie cu carnea de vită, aşa că reduce riscul bolilor de inimă, şi are mai mult fier decât carnea de vită.
S-a demonstrat că acest tip de carne protejează organismul uman împotriva tumorilor canceroase. Aceasta conţine şi energia necesară pentru refacerea organismului după epuizare şi oboseală, fiind bogată în glicogen – ea are gust dulce. Carnea de cămilă este scăzută în grăsimi, fiind recomandată pentru pierderea în greutate.