Este ciocolata bună pentru piele?

Pentru a vă revigora starea de spirit, imaginaţi-vă mirosul de ciocolată - unde altundeva?-pe buze.
Pentru a vă revigora starea de spirit, imaginaţi-vă mirosul de ciocolată - unde altundeva?-pe buze. (Pixland / Photos.com)

Vă ispiteşte ciocolata? Acest lucru s-ar putea să nu fie chiar aşa de rău. De fapt, studiile recente sunt de acord că ciocolată are unele beneficii pentru frumuseţe, dacă aceasta este consumată în dozele potrivite şi cu un conţinut corespunzător de cacao.

Între 60-80 de grame pe săptămână este cantitatea de care aveţi nevoie pentru a profita de beneficiile ciocolatei, susţine Kristin Kirkpatrick, RD, MS, manager de wellness pentru programul Lifestyle 180 al Cleveland Clinic, pe site-ul You Beauty (YouBeauty.com).

Cele mai multe studii arată că un conţinut de cacao de cel puţin 70 la sută sau mai mult ar avea cel mai mare impact nutriţional.

Deci, care sunt beneficiile pentru piele?

Protecţie faţă de razele ultraviolete

Cacaua conţine flavonoizi, fitonutrienti care au proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii.

Ei ajută la protejarea pielii de razele ultraviolete, ceea ce duce la mai puţine riduri. Ei luptă împotriva radicalilor liberi care ar putea duce la pete de soare şi cresc fluxul sangvin, oferind un aspect proaspăt şi strălucitor.

"Cercetătorii germani au dat în fiecare zi câte o jumătate de ceaşcă de cacao specială îmbogăţită cu flavonoizi la 24 de femei", potrivit unui articol CNN.

"După trei luni, pielea femeilor a fost mai hidratată, mai fină şi mai puţin descuamată şi roşie atunci când a fost expusă la razele ultraviolete. Cercetătorii cred că flavonoizii, care absorb lumina ultravioletă, ajută la protejarea şi creşterea fluxului de sânge la nivelul pielii, îmbunătăţind aspectul său."

Unele dovezi au fost publicate şi pe site-ul US Naţional Centre of Biotechnology Information (NCBI), şi anume că boabele de cacao aplicate local au ajutat la tratarea pielii deteriorate de soare, inclusiv formarea ridurilor, datorită xantinei găsite în plantă.

Întârzierea îmbătrânirii

Se crede că epicatechina şi resveratrolul, doi antioxidanţi naturali găsiţi în boabele de cacao, sunt benefici pentru inimă, vasele de sânge, creier şi sistemul nervos şi chiar încetinesc îmbătrânirea, a indicat Joseph Mercola, OD, un medic specializat în osteopatie, într-un articol de pe site-ul Food Matters.

Creşterea refacerii celulelor

Nivelul de antioxidanţi din ciocolata neagră este de fapt mai mare decât cel din ceaiul verde, ceaiul negru sau vinul roşu, potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Ştiinţă şi Tehnologie Alimentară, Universitatea Naţională din Seul şi listat pe site-ul Kenshar Products.