Aveţi grijă de pielea dumneavoastră

. (George Doyle / Photos.com)
Sue Taggart
28.05.2013

O statistică foarte descurajatoare: unul din cinci americani va face cancer de piele în cursul vieţii sale.

Dorinţa de a sta la soare face ca uneori să fie dificil să realizăm cât de periculoase pot fi acele raze calde, luminoase şi relaxante. Deşi cu toţii avem nevoie de vitamina D pe care ne-o oferă soarele, putem plăti pentru ea un preţ foarte ridicat.

Peste 90 la sută din cazurile de cancer de piele din fiecare an se datorează razelor ultraviolete ale soarelui (UV). De asemenea, cele mai multe transformări ale pielii pe care le asociem cu înaintarea în vârstă - riduri, lăsarea pielii şi decolorarea - au legătură cu razele ultraviolete. Prejudiciul adus pielii este cumulativ. Deci, ori de câte ori vă aventuraţi în soare, fiţi inteligenţi şi obişnuiţi-vă să folosiţi un regim de protecţie solară simplu:

Evitaţi cu orice preţ arderea - chiar şi o singură arsură creşte riscul de a dezvolta melanom, cea mai mortală formă de cancer de piele; cinci sau mai multe arsuri solare dublează riscul. Dacă vedeţi sau simţiţi că pielea vi se înroşeşte, acoperiţi-vă.

Staţi la umbră, mai ales între orele 10.00 dimineaţa şi 4.00 după-amiaza. Acesta este intervalul în care razele soarelui sunt de obicei mai puternice. Dacă sunteţi în aer liber, acoperiţi-vă pielea, sau purtaţi în geantă o umbrelă de soare. Profitaţi de perioadele de dimineaţa devreme şi după-amiaza târziu pentru a savura activităţile preferate în aer liber.

Uitaţi de bronzare, unii oameni asociază un bronz de aur cu o stare bună de sănătate, dar dacă vă expuneţi unui risc crescut de cancer de piele, cum poate fi sănătos? Prăjirea pe plajă sau într-o cabină de bronzare sunt la fel de periculoase. Dacă doriţi o strălucire de aur, există unele metode foarte bune, şi naturale, de auto-bronzare.

Folosiţi întotdeauna o cremă de protecţie solară cu spectru larg (UVA / UVB), cu un SPF de 15 sau mai mare în fiecare zi, chiar dacă aveţi de gând să staţi afară şi numai pentru o scurtă perioadă de timp. Pentru o activitate îndelungată în aer liber, folosiţi o cremă de protecţie solară rezistentă la apă, cu spectru larg (UVA / UVB), cu un SPF de 30 sau mai mare. Şi nu uitaţi să aplicaţi din nou crema la fiecare două ore sau imediat după ce aţi înotat sau în caz de transpiraţie excesivă.

Utilizaţi suficientă cremă de protecţie solară, nu este cazul să fim zgârciţi. Aplicaţi cantitatea unei linguri sau două de cremă de protecţie solară pentru întregul corp, cu 30 de minute înainte de a merge afară.

Păstraţi-vă corpul acoperit, îmbrăcaţi-vă în haine largi, uşoare, inclusiv o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare care blochează razele ultraviolete. Hainele de vară sunt distractive, dar nu uitaţi că braţele şi picioarele goale au şi ele nevoie de protecţie solară.

Aveţi mare grijă de copii - nou-născuţii ar trebui să fie ţinuţi departe de soare, iar în cazul copiilor de peste şase luni trebuie folosite produsele de protecţie solară. Pielea unui copil conţine puţină melanină, pigmentul care dă culoare pielii, părului şi ochilor şi care oferă o oarecare protecţie în faţa soarelui. Prin urmare, copiii sunt deosebit de sensibili la efectele dăunătoare ale soarelui. Şi numai o arsură severă în copilărie dublează şansele de a face melanom mai târziu.

Puţină precauţie pe termen lung: examinaţi-vă pielea din cap până în picioare în fiecare lună şi mergeţi la dermatolog o dată pe an pentru un examen de piele.

O statistică foarte descurajatoare: unul din cinci americani va face cancer de piele în cursul vieţii sale.

Dacă observaţi ceva, mergeţi imediat la medic. Nu neglijaţi acest lucru. Iată unele schimbări ale pielii cărora trebuie să le acorzi atenţie:
• o pată sau o inflamaţie care continuă să vă provoace mâncărime, să vă doară, să facă cruste, să se erodeze sau sângereze;

o rană deschisă care nu se vindecă în două săptămâni, o excrescenţă pe piele, o aluniţă, semn sau pată maro care: îşi modifică culoarea sau pare perlată, translucidă, bronzată, maro, negre sau multicoloră; îşi schimbă textura; creşte ca dimensiune sau în grosime; este asimetrică; neregulată ca şi contur; sau mai mare decât dimensiunea radierei unui creion.

Deveniţi mai educaţi cu privire la cancerul de piele - există două tipuri principale de cancer de piele: cancer al keratinocitelor (cancer al stratului bazal şi celulelor scuamoase ale pielii) şi melanomul.

Cancerul celulelor stratului bazal şi celulelor scuamoase ale pielii este de departe cel mai frecvent tip de cancer de piele. Acest tip de cancer se dezvoltă din celule numite keratinocite, cele mai comune celule din piele.

Melanoamele sunt tipuri de cancer care se dezvolta din melanocite, celulele care produc pigmentul maro, cel care dă culoarea pielii. Melanocitele pot forma de asemenea excrescenţe benigne (non-canceroase), numite aluniţe.


Pentru mai multe informaţii vizitaţi: www.cancer.org/melanoma


Cu un pic de îngrijire preventivă veţi fi capabili să vă bucuraţi de timpul petrecut la soare şi să reduceţi foarte mult riscul unor probleme grave ale pielii.

Eco18 este un colectiv de scriitori creativi din medii diferite, care au un obiectiv comun – acela de a trăi într-un mod mai sănătos, mai natural

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor