Corlăţean i-a transmis lui Ki-moon temerile faţă de situaţia şcolilor de lb. română din Transnistria

Titus Corlăţeanu conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)
Epoch Times România
30.09.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a avut sâmbătă, în marja celei de-a 67-a sesiuni a Adunării Generale ONU, o întrevedere cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, căruia i-a transmis îngrijorările României faţă de situaţia şcolilor de limbă română din Transnistria.

În cadrul întrevederii a avut loc un schimb de opinii cu privire la relaţia dintre România şi ONU, precum şi la evoluţiile politice din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

În contextul interesului secretarului general pentru situaţia din regiunea Mării Negre, Titus Corlăţean a atras atenţia asupra ameninţărilor conflictelor îngheţate la adresa securităţii şi stabilităţii regiunii. Referindu-se la conflictul transnistrean, ministrul afacerilor externe şi-a exprimat speranţa că negocierile în format 5+2 vor putea avansa în perioada următoare, astfel încât situaţia populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului să poată fi îmbunătăţită. În acest context, Corlăţean a semnalat şi a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia şcolilor de limba română, cu grafie latină, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Secretarul general a exprimat apreciere pentru contribuţia României la activităţile ONU, evidenţiind în mod deosebit sprijinul pe care Bucureştiul îl oferă în diferite domenii de activitate. Ban Ki-moon a mulţumit pentru sprijinul României pentru procesul de consolidare a democraţiilor emergente din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi a exprimat speranţa că iniţiativele pe acest palier vor continua.

Titus Corlăţean a reiterat susţinerea României pentru misiunile şi obiectivele ONU de menţinere şi consolidare a păcii internaţionale, a promovării democraţiei şi drepturilor omului. A reconfirmat sprijinul României pentru eforturile statelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în cadru multi- şi bilateral. Titus Corlatean a evocat proiecte în derulare în procesul de întărire a capacităţii instituţionale în domeniile electoral şi judiciar şi a subliniat interesul pentru continuarea acordării de expertiză şi asistenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor