Drapelul rusesc peste Osh: O nouă bază militară rusească va fi desfăşurată în sudul Kârgâzstanului

(photos.com)

Premierul rus Dmitri Medvedev a aprobat şi i-a transmis spre ratificare preşedintelui Vladimir Putin acordul dintre Rusia şi Kârgâzstan privind statutul şi condiţiile de desfăşurare a 'bazei militare unite ruseşti' pe teritoriul republicii kârgâze. Un document asemănător a fost semnat de Rusia şi în relaţia cu Tadjikistanul, lucru anunţat miercuri de serviciul de presă al premierului rus. Însă, dacă parlamentul kârgâz a ratificat deja acordul cu Rusia, cel al Tadjikistanului tărăgănează procesul, comentează joi cotidianul Nezavisimaia Gazeta.

În sudul Kârgâzstanului, la Osh, va apărea în viitorul apropiat o nouă bază militară rusească. Rugămintea de a consolida prezenţa militară rusească în Kârgâzstan i-a fost adresată anul trecut preşedintelui rus Vladimir Putin de omologul său kârgâz, Almazbek Atambaev. Noul obiectiv militar îi va oferi Rusiei posibilitatea de a 'lua pulsul' nu doar al Kârgâzstanului, ci şi al întregii regiuni.

În timpul negocierilor desfăşurate la Bişkek anul trecut, Putin a subliniat că 'prezenţa de componente militare ruseşti în regiune, atât în Tadjikistan, cât şi Kârgâzstan, va fi un important factor de stabilitate'. După cum a declarat Vladimir Putin, cei care doresc să destabilizeze situaţia din regiune trebuie să ştie că 'aici există forţele necesare care pot fi activate în lupta împotriva extremismului, a traficului de droguri şi a terorismului'.

Din acest motiv, centrul pentru desfăşurarea obiectivului militar rusesc a devenit cea mai tensionată regiune a republicii: Osh. Puteri din afara regiunii încearcă în permanenţă să destabilizeze situaţia tocmai în această regiune, deoarece instabilitatea din Osh va influenţa întregul defileu Fergana şi chiar un teritoriu mai vast, subliniază Nezavisimaia Gazeta.

În opinia analistului Serghei Masaulov, 'prezenţa bazei militare la Osh va consolida întregul sistem de securitate din sud, pentru Rusia şi pentru întreaga Asie Centrală'. Potrivit lui Masaulov, drapelul Rusiei arborat în sudul Kârgâzstanului va constitui o dovadă convingătoare a faptului că, în anumite condiţii, Moscova este capabilă să îndeplinească misiuni pentru stabilizarea atmosferei.

Noul acord dintre Kârgâzstan şi Rusia se încheie pe 15 ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia la fiecare cinci, şi va intra în vigoare din 2017, precizează ziarul rus.

Nesoluţionată rămâne însă problema cu Tadjikistanul, unde este desfăşurat cel mai numeros contingent militar rusesc din afara graniţelor Federaţiei Ruse. Unităţile bazei militare ruseşti 201 din Duşanbe, Kuliab şi Kurgan-Tube numără circa 6.000 de militari. Baza joacă un rol esenţial în asigurarea securităţii militare atât în Rusia, cât şi în Tadjikistan, precum şi în alte ţări din Comunitatea Statelor Independente (CSI) în direcţie afgană.

În octombrie anul trecut, preşedinţii rus şi tadjic au convenit asupra prelungirii cu 49 de ani a acordului privind baza 201. Cu toate acestea, parlamentul tadjic nu a ratificat încă respectivul acord.

Sub semnul întrebării se află şi amplasarea grupării aviatice ruseşti pe aeroportul Ainy de lângă Duşanbe, aeroport reconstruit cu bani din India. Se presupunea că acest grup aviatic va întări baza 201 şi va asigura acoperirea aviatică în cazul acutizării situaţiei de la graniţa tadjico-afgană. În pofida nenumăratelor declaraţii ale Tadjikistanului cu privire la faptul că Rusia ar putea folosi aeroportul Ainy, o confirmare a acestor declaraţii nu a urmat. De fiecare dată autorităţile tadjice prezintă noi condiţii.

Experţii sunt convinşi că partea tadjică negociază cu Rusia, încercând să îşi atragă pentru sine maxim de profit în toate domeniile de cooperare şi din acest moment nu încetează să creeze situaţii disputate.

Cu toate acestea, în opinia directorului pentru proiecte internaţionale al Institutului de Strategie Naţională al Rusiei, Iuri Solozobov, este vorba despre ieşirea Rusiei către fostele graniţe ale URSS. 'Fără asigurarea securităţii graniţelor muntoase tadjice şi kârgâze, Rusia nu va avea o apărare sigură: nici frontalieră, nici vamală, nici antiteroristă, nici antidrog, nici de oricare alta', a declarat expertul rus pentru Nezavisimaia Gazeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe