Tinerii pot merge la stagii de voluntariat în străinătate. Care sunt condiţiile de participare

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care doresc să lucreze în străinătate ca voluntari, în schimbul unei sume modice de bani, cu cazarea şi masa asigurate, pot opta pentru un stagiu de voluntariat oferit prin intermediul Asociaţiei Young Iniţiative.
Voluntar al Corpului Pacii, intr-o activitate cu copii (peacecorps.ro)
Cristina Boiangiu
06.03.2013

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care doresc să lucreze în străinătate ca voluntari, în schimbul unei sume modice de bani, cu cazarea şi masa asigurate, pot opta pentru un stagiu de voluntariat oferit prin intermediul Asociaţiei Young Iniţiative.

“Am început de ieri înscrierile pentru stagiile internaţionale, în cadrul cărora oferim tinerilor posibilitatea să lucreze în proiecte din 35 de domenii. Nu este un număr limitat de locuri, iar proiectele vor fi alese în funcţie de opţiunile doritorilor şi de ceea ce considerăm că li s-ar potrivi. Condiţiile de bază pentru înscriere sunt cele legate de vârsta participanţilor – între 18 şi 30 de ani - , să aibă cetăţenie română şi să cunoască o limbă străină la nivel conversaţional. Nu au fost impuse condiţii deosebite de Comisia Europeană, care susţine proiectul, pentru ca un număr mare de tineri să aibă acces la program”, a declarat, pentru Epoch Times, Răzvan Sassu, preşedintele Asociaţiei Young Iniţiative.

Serviciile de selecţie şi trimitere a tinerilor români la proiecte de voluntariat din străinătate sunt gratuite şi se fac prin intermediul Serviciului European de Voluntariat (SEV / EVS). Candidaţii pot opta pentru stagii de voluntariat pe diverse perioade, de la câteva săptămâni până la mai multe luni, într-o altă ţară a Uniunii Europene sau din vecinătatea acesteia. Cei care doresc să se înscrie pot primi consultanţă gratuită pentru toate etapele procesului de trimitere şi pe durata stagiului de la asociaţia care se ocupă de selecţie.

“Dacă o călătorie în străinătate îţi poate schimba perspectiva, un stagiu de voluntariat peste hotare va avea cu siguranţă un impact major asupra modului în care vei privi viaţa din acel moment. Îţi vei dezvolta abilităţi care să îţi fie utile pe plan personal şi profesional. E nevoie doar de puţin curaj şi deschidere. Recomand oricărui tânăr să se informeze cu privire la oportunităţile de stagii EVS”, a declarat Oana Constantinescu, manager de resurse umane şi consultant la Serviciului European de Voluntariat (EVS).

Programul EVS a fost iniţiat de Comisia Europeană în 1996 şi finanţează numeroase plasamente europene de voluntariat care ajută la dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor, deschiderea faţă de alte culturi şi minorităţi, toleranţă, dezvoltarea sentimentului de cetăţenie europeană în rândul participanţilor.

Cine are prioritate la înscriere

“Prioritate la înscriere au cei care provin din familii cu venituri reduse şi cei cu dizabilităţi cărora li se vor oferi proiecte speciale. Dacă urmează o formă de învăţământ la zi, trebuie să întrerupă studiile. Cei mai mulţi optează, de obicei, pentru a pleca la un stagiu în străinătate după ce termină o formă de învăţământ – liceul sau facultatea. Îşi iau un an liber, cum fac şi americanii, şi pleacă să se descopere şi să afle ce le-ar plăcea să facă. Alţii aleg stagiile scurte, în timpul vacanţelor. Pentru mulţi este prima dată când pleacă departe de familie şi învaţă să se descurce singuri”, a precizat Răzvan Sassu.

În ţara în care merg au la dispoziţie un mentor care îi îndrumă atunci când au probleme şi nu ştiu cui să se adreseze sau ce să facă. În plus, ei mai primesc suport tehnic de la cei implicaţi în proiectul de voluntariat şi care le dau sarcini de lucru.

Pentru majoritatea proiectelor este necesar ca tinerii să cunoască limba engleza, dar există şi altele pentru franceză, spaniolă etc., nivelul solicitat fiind cel conversaţional. “Ei au ocazia să înveţe acolo limbi străine pentru că li se oferă cursuri de limba ţării respective şi pe care o pot învăţa, dacă doresc”, a menţionat Răzvan Sassu.

Înainte de a fi admişi pentru a participa la un program de voluntariat, tinerii sunt testaţi pentru a se vedea dacă sunt compatibili cu proiectele oferite, dacă au capacitate de adaptare la nou etc.

În fiecare ţară unde vor merge li se va asigura cazare, masă şi o mică sumă ca bani de buzunar, care diferă de la un stat la altul, în funcţie de nivelul de trai de acolo. De exemplu, voluntarii străini care vin în România primesc 60 de euro pe lună. “Noi aducem şi voluntari din alte ţări care lucrează la proiecte din România. Vor veni şase voluntari din trei state care vor sta opt luni la noi în ţară”, a precizat Răzvan Sassu.

Transportul internaţional este acoperit de organizaţia-gazdă în proporţie de 90%, restul de 10% fiind cofinanţarea voluntarului sau organizaţiei care îl trimite. Pentru a oferi şanse egale, Asociaţia Young Iniţiative le va plăti cofinanţarea aferentă tuturor voluntarilor cu venituri reduse şi care vor fi trimişi prin intermediul organizaţiei.

Tinerii care doresc să participe la programe de voluntariat în străinătate trebuie să ştie că durează câteva luni de la înscriere şi până pot pleca la muncă. În cel mai bun caz, formalităţile se pot rezolva în termen de o lună, dar poate dura şi nouă luni, în funcţie de cât de avansat este proiectul pentru care optează.

Consultanţii îi sfătuiesc pe tineri să nu ia decizia de a pleca la voluntariat pe moment, ci să se gândească bine înainte de a face acest pas dacă au suficient timp la dispoziţie şi dorinţa de a se implica în proiecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor