Cum sunt ajutaţi să se integreze prin dans copiii cu sindromul Down
alte articole
“Prin dans, liber să fiu eu” este numele proiectului de art-terapie care are ca scop principal integrarea în colectiv a copiilor care suferă de sindromul Down.
“Copiii care vor participa la acest program sunt beneficiari constanţi ai Asociaţiei Down Bucureşti şi respectă criteriul de vârstă 6-18 ani. Este vorba despre 20 de copii din cei 26 de care ne ocupăm şi care vor lua lecţii de dans de la instructori aleşi pe baza de voluntariat care activează în asociaţia noastră de o bună perioadă de timp şi au mai lucrat cu copii cu sindrom Down. Instructorul este şi kinetoterapeut şi are cunoştinţe şi practică în domeniu, iar asistentul este profesor de sport la o şcoală specială”, a declarat, pentru Epoch Times, Daniela Ciudesnic, coordonatorul proiectului.
Proiectul este sprijinit de Colegiul Naţional “Gheorghe Şincăi” care a pus la dispoziţie o sală de sport unde se vor desfăşura lecţiile de dans, în perioada ianuarie – octombrie 2013. Scopul proiectului este de a îmbunătăţi procesul de dezvoltare, integrare personală şi interpersonală a copiilor cu sindrom Down. Acest lucru este posibil prin îmbunătăţirea stării fizice şi psihice, creşterea capacităţii de comunicare şi autoexprimare a sentimentelor şi a trăirilor personale, au precizat organizatorii proiectului.
Cei 20 de copii care vor lua lecţii de dans vor fi ajutaţi să interacţioneze cu colegii lor şi cu grupuri mai largi, astfel încât să se integreze cât mai bine în societate. Ei prezintă multiple afecţiuni la nivelul dezvoltării fizice şi intelectuale şi au dificultăţi de adaptare.
Copiii vor participa săptămânal la trei şedinţe de dans cu durata de două ore şi care se desfăşoară sub atenta supraveghere a unui instructor de dans şi a asistentului acestuia. În cadrul programului, participanţii vor primi suport psihoterapeutic pentru armonizarea stării psihice şi emoţionale.
“Din programul de două ore, o oră şi trei sferturi este timpul alocat pentru dans, iar restul pentru socializare. Modul de încălzire, dansurile şi muzica sunt alese special pentru a fi potrivite pentru ei. Unii dintre ei au probleme, cum ar fi faptul că nu fac distincţia între mâna stângă şi cea dreaptă şi vor fi ajutaţi să se coordoneze. De asemenea, dansul îi va ajuta să aibă o poziţie mai bună şi să se coordoneze mai bine”, a precizat Daniela Ciudesnic.
Prin mişcări de dans, copii vor reuşi să îşi îmbunătăţească coordonarea, echilibrul, să scape de inhibiţii şi să îşi exprime emoţiile şi sentimentele.
Orele de dans îi vor ajuta pe copiii cu sindrom Down să interacţioneze cu elevii voluntari din Colegiul Naţional „Gheorghe Şincăi” având în vedere că în incinta sălii de sport a liceului respectiv se desfăşoară lecţiile de dans. Prin socializarea cu alţi copii de vârste apropiate, cei cu sindrom Down se simt încurajaţi să se exteriorizeze, să scape de timiditate, să fie mai comunicativi, să îşi folosească energia într-un mod plăcut.
“La lecţiile de dans vor fi invitaţi şi elevi ai liceului care vor discuta cu copii cu sindrom Down. Li s-a explicat deja elevilor despre ce este vorba şi vom face seminarii pentru a vedea cum au perceput ei experimentul. Vrem să dăm o notă informală lecţiilor, iar copiii să fie liberi să vorbească între ei. Cei cu sindrom Down au probleme de integrare, mai ales din cauza prejudecăţilor unor oameni care se gândesc că ei sunt violenţi, contagioşi, pentru că nu ştiu despre ce este vorba”, a afirmat Daniela Ciudesnic.
Cei de la Asociaţia Down Bucureşti organizează pentru prima dată un astfel de proiect adresat terapiei emoţionale şi care vine în completarea ajutorului terapeutic acordat prin şedinţe de kinetoterapie, logopedie şi terapie ocupaţională.
***
Sindromul Down sau trisomie 21 este o afecţiune cromozomială din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii şi este produsă de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. La un om normal, sunt 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă, 46 în total, în timp ce la cei cu sindrom Down sunt 47, lucru care nu se poate modifica de-a lungul vieţii.
În România nu există o statistică oficială privind numărul de persoane care suferă de sindromul Down, dar având în vedere că la nivel mondial incidenţa este de aproximativ 1 la 800 de naşteri, se poate estima că sunt în jur de 30.000 de persoane cu trisomie 21, conform Wikipedia.
Persoanele cu sindrom Down au diferite grade de dificultate de învăţare care diferă de la o persoană la alta şi este imposibil de apreciat în momentul naşterii cât de grav va fi. Copiii au problemele de dezvoltare motorie şi cognitivă, iar evoluţia lor diferă destul de mult în funcţie de atenţia care li se acordă şi terapiile pe care le urmează.