Tinerii Moldovei: Pentru a înfăptui unirea e nevoie de referendum atât în Moldova cât şi în România
alte articole
Ideea unirii Republicii Moldova cu România ar putea beneficia la moment de o susţinere majoritară, este de părere preşedintele Mişcării Civice "Tinerii Moldovei", Anatol Ursu, care a venit cu declaraţii în acest sens, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.
În opinia tânărului, ar fi binevenit un referendum, însă nu doar pentru cetăţenii RM, ci unul care să cuprindă şi România.
„Referendumul este una din căile prin care poate avea loc unirea. O altă cale este o nemulţumire socială generală în R. Moldova care ar genera acest proces de unire. Matematica mea spune că în momentul de faţă avem 52% din populaţie care ar fi pentru unire. Avem 25% - ferm da şi 27% care spun mai degrabă pentru, decât contra”, a declarat activistul.
Reprezentanta Blocului Unităţii Naţionale, Elena Podoleanu, este de părere însă că la un astfel de plebiscit cetăţenii s-ar prezenta masiv.
„Cred că atunci când va fi pusă la referendum o astfel de întrebare, vom avea o prezenţă masivă, pentru că este vorba despre soarta R. Moldova. Masiv ar veni şi cei care ar spune nu unirii. La recensământul din 2014, pe internet circula cifra de 27% care s-ar fi declarat români, pe când la recensământul precedent erau doar 3%. Respectiv, vedem o creştere masivă a celor care se declară români şi cu siguranţă că această populaţie îmbrăţişează acest curent”, a afirmat Elena Podoleanu.
Cu părere de rău, însă, Moldova nu este pregătită, din punct de vedere financiar, pentru organizarea unor astfel de evenimente în 2015, a precizat Anatol Ursu.
„Se fură prea multe miliarde ca să se mai poată organiza ceva la nivel naţional. Nu suntem pregătiţi nici măcar de eventuale alegeri anticipate. În R. Moldova astăzi nu există fonduri pentru organizarea niciunui proiect de rang naţional”, a punctat preşedintele Mişcării "Tinerii Moldovei".
Amintim că tinerii care au ajuns, duminică, de la Chişinău la Bucureşti, în Marşul lui Ştefan cel Mare, au fost primiţi de către consilierii preşedintelui la Palatul Cotroceni. Aceştia au cerut crearea unei Comisii prezidenţiale pentru analiza impactului Unirii, a unei Comisiei parlamentare permanente comune România - Republica Moldova şi a Oficiului pentru Republica Moldova în directa subordine a premierului.
Pe lângă ei, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a solicitat Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României înfiinţarea unor instituţii responsabile de gestionarea relaţiei cu Republica Moldova, în vederea urgentării procesului de Reunire.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.