Timofti nu promulgă legea privind castrarea chimică
alte articole
La 24 aprilie, Legea cu privire la castrarea chimică a pedofililor, adoptată anterior, de către Parlament în două lecturi, nu a fost promulgată de către Preşedintele Nicolae Timofti. Este prima lege pe care preşedintele refuză să o promulge, fiind întoarsă Parlamentului pentru reexaminare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, şeful statului invocă drept argument art. 24 din Constituţie. Acesta face referire la „Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi la al. 2 - „nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane ori degradante” informează unimedia.
Pe de altă parte, deputatul comunist Sergiu Sîrbu afirma că acest gest „Este un PR a lui Timofti, care ştie foarte bine că preşedintele nu are dreptul de veto. Dacă legea va fi revotată de către Parlament, preşedintele va fi obligat să o promulge”.
Potrivit autorului proiectului de lege, pedeapsa pentru astfel de infracţiuni este mult prea blândă şi mulţi pedofili revin la vechile obiceiuri după eliberare. De asemenea, acesta susţine că în ultimii ani a crescut numărul acestor infracţiuni şi, din cauza legislaţiei prea blânde, Republica Moldova a devenit o atracţie pentru pedofilii din străinătate care vin la noi în căutarea victimelor.
Iniţiativa legislativă cu privire la castrarea chimică a pedofililor, înaintată de către deputatul liberal Valeriu Munteanu, a fost adoptată în lectură finală de către Parlament la 6 martie şi urma să intre în vigoare la 1 iulie 2012.
Legea prevede modificarea Codului Penal, astfel că, după caz, trebuie să fie castraţi chimic persoanele care comit infracţiuni grave ce atentează la libertatea şi inviolabilitatea sexuală a persoanei, însă persoanele care vor fi condamnate pentru crime sexuale cu implicarea minorilor să fie castrate în ultimele 3 luni de detenţie.
Precizăm că Preşedintele ţării poate să remită legile în Parlament doar o singură dată. Dacă Parlamentul decide să adopte legea din nou, şeful statului este nevoit să promulge documentul în mod obligatoriu.