Amnesty International Moldova: Castrarea chimică forţată a violatorilor constituie un tratament inuman
Castrarea chimică forţată a violatorilor constituie un tratament inuman, susţine Amnesty Internaţional Moldova.
Organizaţia consideră că prin adoptarea modificărilor respective, deputaţii au subminat dreptul de bază la inviolabilitatea fizică şi psihică, adică dreptul de a nu fi torturat sau maltratat sub nici o formă.
În acest sens, directorul executiv Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu a declarat: "Orice crimă trebuie să fie pedepsită respectând prevederile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. În cazul în care vorbim de violul minorilor, opinia publică este pentru înăsprirea pedepsei. Cu toate acestea, trebuie să combatem infracţiunile prin instrumente legale şi adecvate. Castrarea chimică forţată poate fi considerată o decizie firească la prima vedere, dar ea totuşi este incompatibilă cu drepturile omului, care sunt baza oricărei societăţi democratice şi civilizate".
Acordurile internaţionale din domeniul drepturilor omului interzic aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante, fapt menţionat şi în Legea Supremă a Republicii Moldova.
Amnesty International Moldova cere ca Centrul pentru Drepturile Omului şi Ministerul Justiţiei să se autosesizeze pentru contestarea modificărilor la legislaţie ce ţin de castrarea chimică forţată.
În acelaşi timp şi mai mulţi specialişti consideră că castrarea chimică a pedofililor şi a violatorilor nu este cea mai viabilă soluţie pentru a combate acest fenomen, căci aceasta ar fi o procedură medicală forţată ce ar putea intra în contradicţie cu normele juridice, relatează Publika TV.
"Nu este de ajuns unui pedofil să-i pui doar o injecţie şi atunci l-ai tratat de pedofilie. Este nevoie de o intervenţie mult mai complexă, poate o intervenţie atât la nivel medicamentos, cât şi la nivel psihoterapeutic", a menţionat psihologul Ina Moraru.
Şi specialistul în antrologie de la Spitalul Clinic Republican, Ion Dumbrăveanu a precizat că "Injecţiile care sunt la ora actuală au o proprietate de a acţiona un timp limitat. Durează cel mult trei luni. Din punct de vedere medical, dacă nu se administrează o dată la trei luni, efectul este zero. Alt moment, pentru aceste vaccinuri este un antidot".
Alţi specialişti afirmă că impunerea acestei pedepse printr-o procedură medicală forţată reprezintă un tratament inuman. În consecinţă, prevederile legii riscă să fie atacate la CEDO.
În acest context, avocatul parlamentar Anatolie Munteanu a declarat că "trezeşte mari îngrijorări faptul că supunerea acestei proceduri în mod obligatoriu vine în contradicţie directă cu prevederile art. 3 din Convenţie, dreptul de a nu fi supus torturii sau alte rele tratamente inumane sau degradante.
"Trebuie să condamnăm astfel de cazuri, dar trebuie să intervenim inteligent. E important să controlăm aceste persoane, e important să lucrăm cu ei. Să lucrăm din perspective psihologice pentru a oferi o anumită asistenţă, pentru a convinge că au nevoie de anumite tratamente", a spus directorul CREDO, Sergiu Ostaf.
Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, pe 7 martie, în lectură finală legea privind castrarea chimică a pedofililor şi violatorilor. Prevederile noii legi vor intra în vigoare începând cu 1 iulie a.c..
Precizăm că pedofilia este pedepsită prin castrare în mai multe ţări din lume.
Astfel, la finele lunii februarie, preşedintele în exerciţiu al Rusiei, Dmitri Medvedev, a promulgat o lege care prevede castrarea chimică a persoanelor ce au abuzat minori cu vârsta sub 14 ani. În Rusia, autorii infracţiunilor sexuale asupra minorilor vor putea fi condamnaţi în baza unei expertize medicale. Măsura poate fi aplicată doar după ce Tribunalul ia act de încheierea legistului. Potrivit celor mai noi date, în 2010, în Rusia au fost înregistrate peste 9.500 de cazuri de viol asupra minorilor.
Şi în Polonia pedofilia este pedepsită prin castrare chimică. Astfel, agresorii sexuali care îşi ispăşesc pedeapsa sunt forţaţi, la eliberare, să ia nişte medicamente care le reduce apetitul sexual. Cu toate acestea, Tribunalul va trebui să ţină cont, în fiecare caz separat, de opinia psihiatrilor, sexologilor şi a psihologilor, înainte de a recomanda terapia stabilită.
Cei care se fac vinovaţi de abuzuri sexuale împotriva minorilor, în Cehia, pot fi supuşi unei operaţii în timpul căreia se îndepărtează părţile din testicule unde se produce testosteronul. În ultimii 10 ani, au fost efectuate 94 de astfel de operaţii, iar peste 300 de agresori sexuali din Cehia au fost pedepsiţi fiindu-le administrate medicamente care să le oprească producţia de hormoni masculini. Tratamentul nu este, însă, unul permanent, iar injecţiile trebuie repetate periodic.
Castrarea chimică a pedofililor este folosită în ţări ca Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania şi chiar în Statele Unite. Iar în Iran, pentru abuzul sexual asupra unui minor, se aplică pedeapsa cu moartea.