Ţigările, contrabanda şi contrafacerea - o cifră de afaceri tot mai mare în Europa
alte articole
Contrabanda cu ţigări este tot mai mult gestionată de organizţii criminale internaţionale, iar anvergura ei a reieşit cu prilejul unei conferinţe organizate la Padova (nord-estul Italiei). În Italia, anul trecut, au fost confiscate 240 de tone de ţigări - o piaţă de aproape trei miliarde de bucăţi, informează cotidianul La Repubblica.
'Întâlnirea de astăzi şi acţiunile care vor decurge din ea, de la analiza fenomenului şi până la înfiinţarea unui Organism de coordonare între instituţii, autorităţile responsabile cu combaterea fenomenului şi industrie reprezintă etape fundamentale în lupta împotriva pieţei ilicite, aceasta şi în lumina unei posibile creşteri a fenomenului. Într-o situaţie de criză a economiei reale precum cea actuală, creşterea TVA-ului la 23% şi creşterea ce va rezulta de aici a preţurilor de consum, vor influenţa semnificativ modalităţile de cumpărare şi consum, determinând consumatorii să apeleze tot mai mult la piaţa ilegală', a declarat preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la fenomenul contrafacerii şi pirateriei în domeniul comercial, Giovanni Fava. 'Un efect similar l-ar avea introducerea pachetului generic, o măsură în curs de examinare de către Comisia Europeană: un pachet simplificat ca grafică, ar face mai uşoară contrafacerea', a adăugat Fava.
Cincisprezece miliarde de euro în Europa, 500 de milioane de euro în Italia, atât valorează contrabanda cu ţigări, conform datelor publicate în cursul conferinţei cu titlul 'Contrabanda şi contrafacerea ţigărilor în Italia: măsurile de combatere şi prevenire', promovată de Universitatea din Padova în colaborare cu British American Tobacco Italia.
Printre vorbitori s-au numărat şi procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Antimafia, Giovanni Russo, precum şi reprezentanţi ai Gărzii de Finanţe şi ai Agenţiei vămilor.
Italia, deşi rămâne un teritoriu de tranzit, ar putea redeveni o ţară de consum. Datele referitoare la confiscările de ţigări în Italia arată o creştere îngrijorătoare: 240 de tone confiscate în 2011, din care 38 de tone contrafăcute. Din ianuarie până în mai 2012 au fost confiscate la vamă cinci milioane de pachete, dintre care 40% erau destinate pieţei italiene. Dimensiunea pieţei ilicite în Italia este de acum egală cu aproape trei miliarde de ţigări, din care 2,8 miliarde de contrabandă şi 520 milioane contrafacute, potrivit datelor Raportului Nomisma pe 2010.
În discursul sau, Russo a confirmat faptul că contrabanda cu ţigări este tot mai mult gestionată de organizaţii criminale internaţionale, care folosesc veniturile din această afacere ilicită pentru a finanţa alte activităţi criminale, cum ar fi traficul de droguri, de arme şi de fiinţe umane. Pentru a contracara acest fenomen ar fi de dorit o coordonare între magistratură şi industrie, în scopul convergenţei competenţelor de investigaţie cu cunoaşterea produsului şi a pieţei.