Mai mulţi europarlamentari au propus crearea unui Parchet European

Parlamentul European, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.06.2012

În contextul crizei economice, un grup de iniţiativă din Parlamentul European propune recuperarea banilor prin crearea unei instanţe superioare de justiţie: Parchetul European.

Organul de justiţie ar funcţiona sub egida Eurojust, principalul organ de cooperare europeană în domeniul justiţiei.

Potrivit site-ului Comisiei Europene, Parchetul se va ocupa de investigarea, urmărirea penală şi judecarea celor care aduc prejudicii activelor gestionate direct de către Uniunea Europeană sau în numele acesteia. Dacă primeşte aprobarea şi susţinerea necesare, Parchetul, odată creat, ar urma să-şi extindă jurisdicţia asupra Curţilor de Justiţie ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat pentru EuObserver că iniţiativa mai multor europarlamentari, printre care se numără şi Veronique Mathieu, este o idee foarte bună, ce îşi găseşte baza legală în Tratatul de la Lisabona.

Comisarul a precizat, luni, că Parchetul ar ajuta la recuperarea pierderilor înregistrate la nivel european, cauzate de cazurile de corupţie sau crimă organizată. ”Trebuie să înapoiem aceşti bani cetăţenilor Uniunii Europene şi plătitorului de taxe, mai ales în plină criză economică”, a subliniat Malmström.

Un purtător de cuvânt al PE susţine că mai multe state se opun iniţiativei.

Ideea unui Parchet European a apărut pentru prima dată în urmă cu 12 ani, dar până acum propunerea nu s-a materializat.

În luna martie, Comisia Europeana a adus in atenţia Parlamentului un proiect de lege care ar permite statelor membre să îşi recupereze de la infractori sau de la rudele acestora daunele financiare prin confiscarea profitului obţinut în mod ilicit, prin încălcarea regulilor fiscalităţii europene.

Crima şi corupţia costă anual Uniunea Europeană aproximativ 1,2 miliarde de euro, sumă ce echivalează cu 1% din bugetul total al comunităţii.

Oficialităţile de la Bruxelles au anunţat demararea unui studiu asupra legilor anti-corupţie aplicate în statele membre. Există deja propuneri pentru stabilirea unor sancţiuni clare în cazuri de spălare de bani, măsuri noi în vederea distrugerii paradisurilor fiscale sau încurajarea cooperării statelor în cadrul Europol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor