Ţiganii din România profită de o lacună legislativă pentru a rămâne în Marea Britanie (presă)
alte articole
Cerşetorii romi din România care refuză să părăsească tabăra improvizată pe bulevardul Park Lane din centrul Londrei profită de o lacună legislativă pentru a rămâne în Marea Britanie, scrie miercuri publicaţia britanică Daily Star, într-un articol cu titlul în original 'Roma gypsies use the law to avoid eviction from Park Lane squatter camps', în traducere - Ţiganii romi (sic!) recurg la lege pentru a evita evacuarea din tabăra de pe bulevardul Park Lane.
În pofida raidurilor efectuate de poliţie, în urma cărora romii erau trimişi înapoi în România, mulţi intenţionează să se revină cât mai repede şi - scrie Daily Star - nu pot fi opriţi la graniţa Marii Britanii deoarece sunt cetăţeni ai Uniunii Europene.
Imigranţii din România, care nu au locuri de muncă, reprezintă o problemă constantă, de când au sosit, anul trecut, pentru a cerşi pe străzile capitalei britanice şi îndeosebi în apropiere de Oxford Street. Dar a-i face să renunţe la cerşit şi la furtul din buzunare, 'activităţi' din care câştigă zilnic 100 de lire sterline - mare parte din aceşti bani ajungând la rudele lor din România - se dovedeşte a fi un coşmar.
Aceştia au dreptul legal să rămână pe teritoriul Marii Britanii 90 de zile, timp în care ar trebui să-şi găsească un loc de muncă şi o locuinţă permanentă. 'Însă ţiganii romi (sic!) din Park Lanenu au practic la ce să se întoarcă acasă şi profită de o lacună legislativă pentru a rămâne şi pentru a-şi continua activitatea lucrativă, dar ilegală', scrie Daily Star, care menţionează că romii părăsesc Marea Britanie în ajunul împlinirii termenului de 90 de zile, întorcându-se pe insulă 24 de ore mai târziu.
Autorităţile locale au cerut ajutorul ministrului de interne Theresa May, însă aceasta nu le-a putut ajuta, scrie Daily Star. Consilierul Nickie Aiken a descris tabăra de ţigani drept un risc pentru sănătate şi s-a declarat îngrijorat şi de efectul asupra turismului. '(Romii) se duc în Franţa sau în Belgia în cea de-a 89-a zi şi, în cea de-a 91-a zi se întorc (în Marea Britanie) şi ceasul începe din nou să marcheze trecerea celor 90 de zile. Ministrul de interne trebuie să conlucreze cu omologii săi din întreaga Europă pentru a schimba acest lucru', a spus Aiken.