Vacanţa parlamentarilor nu va pune capăt protestelor antiguvernamentale din Bulgaria (presă)

Vedere generală a Parlamentului bulgar.
Vedere generală a Parlamentului bulgar. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.08.2013

Parlamentarii bulgari vor pleca începând de vineri într-o vacanţă de 32 de zile, care însă nu va pune capăt protestelor antiguvernamentale care au loc de 49 de zile, informează joi cotidianul Dnevnik.

La câteva minute după ce deputaţii au adoptat, miercuri, o decizie cu privire la vacanţa parlamentară, manifestanţii au început să organizeze prin reţelele de socializare un mare protest pentru data de 4 septembrie când va fi prima şedinţă a Adunării Naţionale după pauză de vară.

Se aşteaptă că manifestaţiile să continue şi în august, dar vor avea un caracter mai local, scrie Dnevnik.

Presa sofiotă scrie că miercuri o parte din manifestanţi au venit în costume de baie în faţa parlamentului şi au improvizat o plajă pe bulevard, ironizându-i astfel pe parlamentari, care la sfârşitul săptămânii intră în vacanţă pentru 32 de zile. În acelaşi timp, pe reţeaua de socializare Facebook se organizează o acţiune de protest pentru ziua de 5 august când se aşteaptă că deputaţii să ajungă pe plajă. Cei nemulţumiţi de guvernare intenţionează să ajungă pe uscat şi pe mare cu bărci şi saltele gonflabile în palatul Evksinograd, lângă Varna, unde parlamentarii şi miniştri îşi petrec vacanţa.

Cotidianul 24 Ceasa scrie în ediţia electronică că în dimineaţă de joi numărul manifestanţilor în faţa parlamentului a fost de doar 30 de persoane. Ca şi în dimineţile precedente, oamenii din piaţă i-au huiduit pe parlamentari care intrau în clădire.

Protestele din Bulgaria au început la 14 iunie, după ce guvernul sprijinit de socialişti, etnici turci şi ultranaţionalişti, l-a nominalizat pe mogulul de presă Delian Peevski, o persoană foarte controversată, la şefia agenţiei de securitate naţionale. Deşi a două zi decizia a fost revizuită, protestele au continuat. Manifestanţii susţin că actualul guvern trebuie să demisioneze pentru că s-a discreditat prin nominalizarea lui Peevski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor