Procesul Mediaset, în care Berlusconi este acuzat de fraudă fiscală; ziua verdictului Curţii de Casaţie (presă)

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi. (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.08.2013

Fostul premier italian Silvio Berlusconi va afla joi verdictul Curţii de Casaţie de la Roma, care a început marţi să examineze recursul prezentat de avocaţii fostului premier împotriva sentinţei de condamnare la patru ani de închisoare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice mandat public, sub acuzaţia de fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, informează joi presa din Peninsulă.

'Procesul Mediaset, ziua în care Berlusconi va afla sentinţa', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că miercuri avocaţii lui Silvio Berlusconi au încercat să împiedice confirmarea, din partea Curţii de Casaţie, a condamnării fostului premier pentru fraudă fiscală. Dacă Berlusconi ar fi condamnat, acesta ar constitui primul verdict definitiv împotriva magnatului media, lucru care ar putea pune în pericol deja fragilul guvern de mare coaliţie între stânga şi dreapta condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga).

Decizia Curţii Supreme de justiţie este aşteptată joi după-amiază, sau joi seară, potrivit principalului cotidian roman, care citează surse anonime de la Curtea de Casaţie.

În dosarul Mediaset, 'Il Cavaliere' (care va împlini 77 de ani în septembrie) a fost deja condamnat, în primă instanţă şi în apel, la patru ani de închisoare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice mandat public.

În cursul rechizitoriului său, pronunţat marţi, procurorul general de la Curtea de Casaţie, Antonio Mura, îl acuzase pe Berlusconi de a fi persoana care 'a conceput mecanismul de fraudă fiscală' în sânul imperiului său audiovizual Mediaset. 'Controlul exercitat de Berlusconi asupra societăţilor sale implicate în acest delict fiscal a continuat în timp', chiar şi în perioada în care Silvio Berlusconi era şef al guvernului de la Roma, a acuzat procurorul Mura, care a cerut confirmarea pedepsei la patru ani de închisoare, dar care a solicitat reducerea de la cinci la trei ani a interdicţiei de a exercita orice fel de funcţie publică, precizează publicaţia amintită.

Pledoariile avocaţilor lui Berlusconi au fost pronunţate miercuri şi au durat peste cinci ore. Franco Coppi, unul dintre avocaţii magnatului media, a cerut achitarea lui Berlusconi şi a adăugat că acesta 'ar fi trebuit să fie achitat atât în primă instanţă, cât şi în apel'. Iar al doilea avocat al fostului premier, Niccolo Ghedini, a declarat, în cursul pledoariei sale, că Berlusconi 'nu ar fi trebuit să fie condamnat', în primă instanţă şi în apel, deoarece 'nu există nicio dovadă concretă' că Berlusconi ar fi participat la acest 'delict de fraudă fiscală'.

'Silvio Berlusconi, aşa cum ştie toată lumea, începând din anul 1994 (data intrării sale în politică, n.r.) s-a dedicat în întregime activităţii politice şi nu s-a mai ocupat de administrarea societăţilor sale', a afirmat miercuri avocatul Coppi. Cei doi avocaţi ai lui 'Il Cavaliere' încearcă să demonstreze nevinovăţia clientului lor, sau, în cel mai rău caz, să convingă Curtea de Casaţie să trimită din nou acest dosar în faţa altor magistraţi, pentru un nou proces la Curtea de Apel, relevă La Repubblica.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano scrie că preşedintele colegiului de judecată de la Curtea de Casaţie, Antonio Esposito, i-a convocat pe colegii săi să intre în camera de consiliu joi, la ora locală 12: 00, pentru a decide verdictul în dosarul Mediaset. Dacă cei cinci magistraţi de la Curtea Supremă de justiţie de la Roma vor decide confirmarea condamnării fostului premier, acest lucru ar putea reprezenta o lovitură fatală pentru cariera parlamentară a lui Silvio Berlusconi, ales senator la alegerile generale din 24-25 februarie.

În aşteptarea sentinţei Curţii de Casaţie, una dintre principalele colaboratoare ale fostului premier, deputata Daniela Santanche (din partidul de dreapta fondat de Berlusconi, Poporul Libertăţii, PdL), a convocat joi, la ora locală 17: 00, o manifestaţie de protest a parlamentarilor din PdL, în faţa reşedinţei romane a lui Berlusconi, Palatul Grazioli. 'Partidul nostru este ca o familie, iar joi îl vom susţine pe preşedintele Berlusconi, care este nevinovat', a declarat Santanche. Dar coordonatorul naţional al PdL, Denis Verdini, a anulat miercuri seară această manifestaţie de protest, afirmând că 'într-un moment atât de delicat pentru viaţa politică italiană' un astfel de protest 'nu ar fi potrivit', precizează principalul cotidian milanez.

Între timp, Berlusconi, care nu s-a prezentat marţi şi miercuri la Curtea de Casaţie, a decis să aştepte verdictul în reşedinţa sa de la Roma, Palatul Grazioli, situat în centrul capitalei, lângă Piaţa Veneţia, unde este 'consolat şi încurajat' de logodnica sa, Francesca Pascale (27 de ani), şi de fiii pe care îi are cu prima soţie, antreprenorii Marina şi Pier Silvio, observă publicaţia menţionată.

Il Sole-24 Ore, cotidian economico-financiar din Milano, scrie că, în cazul în care condamnarea va fi confirmată, 'nimeni nu poate şti ce decizie va lua Berlusconi, probabil nici Berlusconi însuşi'. Cotidianul amintit precizează că pedeapsa de patru ani de închisoare a fost dată pe 8 mai de Curtea de Apel din Milano, sub acuzaţia de fraudă fiscală, dar a fost imediat redusă la un an de închisoare, pe baza unei legi a amnistiei din 2006, promulgată de guvernul de stânga de la acea vreme (condus de Romano Prodi). De asemenea, confirmând condamnarea din prima instanţă (sentinţă emisă de Parchetul din Milano pe 26 octombrie 2012), Curtea de Apel din Milano a decis la începutul lunii mai ca pedeapsa cu închisoarea să fie însoţită de interzicerea exercitării oricărei funcţii publice timp de cinci ani şi de plata a 10 milioane de euro către fiscul italian.

De la intrarea sa în politică, în 1994, Silvio Berlusconi a avut numeroase probleme cu justiţia, dar nu a fost niciodată condamnat definitiv. A fost condamnat în primă instanţă sau în apel pentru corupţie, fals în bilanţ sau fraudă fiscală, dar, la Curtea Supremă de justiţie, a beneficiat întotdeauna de prescrieri, sau a fost achitat, mai notează cotidianul milanez.

Publicaţia Il Mattino din Napoli precizează care sunt opţiunile posibile în dosarul Mediaset. Curtea de Casaţie poate emite un verdict în cursul zilei de joi, sau poate decide amânarea sentinţei până la o dată ulterioară, probabil în luna septembrie. În ceea ce priveşte sentinţa, Curtea Supremă de justiţie poate decide achitarea lui Berlusconi, sau să-l trimită pe acesta în faţa unei noi Curţi de Apel. Sau poate confirma în întregime pedeapsa deja emisă de Curtea de Apel din Milano pe data de 8 mai. În acest caz, însă, Silvio Berlusconi nu ar pierde în mod automat funcţia de senator, câştigată în urma alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii februarie, deoarece ar fi necesar un vot din partea Senatului de la Roma, reunit în sesiune plenară.

În dosarul Mediaset, Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală în primă instanţă şi în apel la patru ani de închisoare şi cinci de excludere din funcţiile publice. Dacă acum Curtea de Casaţie confirmă sentinţa, fostul premier va fi nevoit să părăsească Senatul. Dar Il Cavaliere nu va intra la închisoare, pentru că legea italiană le permite persoanelor cu vârste de peste 70 de ani să îşi ispăşească pedeapsa în arest la domiciliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor