Tiberiu Niţu: Faptele pentru care a fost reţinută şefa DIICOT Alina Bica sunt grave
alte articole
Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, vineri, că faptele pentru care a fost reţinută şefa DIICOT, Alina Bica sunt grave, însă nu au fost săvârşite în timpul exercitării funcţiei de procuror sau de şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Niţu a mai precizat că dacă Bica nu demisionează, în calitate sa de procuror general, va analiza şi va solicita revocarea ei din funcţia de conducere şi din DIICOT, relatează Realitatea.
Tiberiu Niţu a mai declarat vineri, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că Bica se bucură de prezumţia de nevinovăţie şi a reamintit că DIICOT este o structură extrem de importantă, "constituită din procurori oneşti, care ştiu să îşi facă treaba şi care este apreciată la nivel internaţional."
Întrebat cine va conduce instituţia în perioada următoare, procurorul general a informat că, pentru început, conducerea Direcţiei va fi asigurată de procurorul şef adjunct, împreună cu el.
Reamintim că procurorul şef DIICOT, Alina Bica este urmărită penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar ce vizează reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2, iar prejudiciul adus statului în acest dosar se ridică la peste 62 de milioane de euro.
Potrivit DNA, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela şi inculpaţii Alexandru Lăcrămioara şi Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
Principalul beneficiar al despăgubirii ar fi fost, Gheorghe Stelian, un afacerist care, potrivit Gândul, în 2006 i-ar fi vândut Elenei Udrea, fost ministru al dezvoltării şi turismului şi membră a PDL, un teren pe strada Chopin din zona Floreasca, pe care aceasta şi-a ridicat un proiect rezidenţial cu 12 apartamente, potrivit informaţiilor din presă.