The Telegraph: "Statul-gangster" al lui Putin îşi secătuieşte forţele de vlagă

Vladimir Putin, ţinând un discurs în faţa parlamentului rus, 21 februarie 2023
Vladimir Putin, ţinând un discurs în faţa parlamentului rus, 21 februarie 2023 (Youtube - captură ecran)

Nu este o surpriză faptul că Vladimir Putin conduce Rusia într-un mod teribil de corupt. Ştim cu toţii cum sunt sifonaţi banii de la stat şi direcţionaţi către aliaţii şi oligarhii săi, precum şi către propriul buzunar, afirmă un material publicat de The Telegraph şi semnat de Hamish Stephen de Bretton-Gordon*, colonel britanic expert în arme chimice şi fost director al SecureBio Limited.

Autorul articolului menţionează că, ani de zile, această corupţie sistemică i-a consolidat lui Putin controlul asupra puterii, însă pentru forţele sale din Ucraina - în ciuda impasului de pe front şi a pesimismului nejustificat din anumite părţi - această criminalitate continuă să slăbească încet, dar constant, capacitatea Rusiei de a purta un război, erodând capacitatea lui Putin de a controla evenimentele.

Potrivit autorului, în ciuda aparenţelor, invazia rusă continuă declinul. Vestea că un comandant rus de tancuri a fost arestat săptămâna trecută şi acuzat că a furat motoarele de la tancurile de luptă nu este o surpriză; nici dezvăluirile recente despre starea de decăderea a unei mari părţi a marinei ruse nu reprezintă o surpriză. Este ilustrarea perfectă a putregaiului moral care afectează statul-gangster al lui Putin.

"Pierderile foarte mari de vehicule blindate suferite de forţele Moscovei au fost iniţial o surpriză pentru analiştii occidentali; acum înclin să cred că este foarte posibil ca acestea să fi fost ţinte sigure, cu componente critice vândute la fier vechi sau întreţinute pe bani puţini. În retrospectivă, ar fi trebuit să ne aşteptăm la asta. Îmi amintesc istorisiri din perioada în care am fost comandant de tancuri în timpul Războiului Rece, înfruntându-i pe ruşi în Germania. Era ceva obişnuit să auzim despre soldaţi ruşi care furau lichid de răcire a motorului din tancuri pentru a-l bea sau care vindeau proviziile de motorină pentru a cumpăra alimente.

Singurul portavion al marinei ruse, 'Amiral Kuzneţov', a fost scos din funcţiune din 2018 din cauza unor combinaţii toxice de reparaţii ratate şi ilegalităţi flagrante. În martie 2021, directorul general al şantierului naval a fost arestat în legătură cu deturnarea de fonduri. Se preconizează că portavionul nu va reveni în serviciul activ decât cel mai devreme în 2024. De asemenea, nava amiral cu propulsie nucleară a Flotei Nordice, 'Petru cel Mare', va trebui probabil să fie demolată, deoarece este prea costisitor pentru a fi modernizată. Cam atât despre o ţară care 'îşi revine' după umilinţele sale anterioare din Ucraina, cum ar fi memorabila scufundare a navei Moskva", mai afirmă colonelul Hamish de Bretton-Gordon.

Totodată, el susţine că merită să ne amintim că mulţi din comunitatea serviciilor de informaţii cred că nici măcar atuul lui Putin - mult lăudatele sale arme nucleare tactice - nu ar funcţiona de fapt în mod corespunzător din cauza vechimii şi a proastei gestionări, chiar dacă soldaţii care le manevrează ar putea fi convinşi să le desfăşoare.

"În calitate de fost soldat, sunt convins că acest putregai îi va lipsi inevitabil pe ruşi de dorinţa de a lupta. Cei mai eficienţi soldaţi pe care i-a lăsat Kremlinul sunt criminalii care au fost scoşi din închisorile din Rusia pentru a lupta alături de mercenarii Grupului Wagner. Dar componenta morală a spiritului de luptă este încorporată în credinţă şi în dreptul de a lupta, iar şilingul 'de argint' al încurajărilor va străluci doar pentru o perioadă limitată. Aurul rusesc este acum foarte pătat, iar exploatarea poporului de către o mică elită este acum mult prea evidentă. Moneda Kremlinului îi va otrăvi în cele din urmă pe cei care o preţuiesc şi va duce la capitularea Rusiei.

Momentul acestei implozii va depinde în întregime de rezistenţa Occidentului de a continua să ofere Ucrainei armele de care are nevoie pentru a-i secătui moral pe ruşi de capacitatea de a lupta. Rapoartele conform cărora unităţile ucrainene sunt nevoite să raţionalizeze obuzele, când au în spate puterea atâtor ţări industrializate avansate, ne fac de ruşine pe toţi. Suntem în 2023, nu în 1915", adaugă Bretton-Gordon.

În concluzie, colonelul britanic îi invită pe cei care cred că Rusia mai poate strânge un val de oameni şi materiale ca în cel de-al Doilea Război Mondial, să se mai gândească o dată.

"Gangsterii lui Putin şi-au jefuit propria ţară, au normalizat corupţia în toate rândurile armatei şi, în acest fel, s-au condamnat singuri la înfrângere. Corupţia morală endemică din Rusia îl va doborî pe Putin, aşa cum a făcut-o cu nenumăraţi tirani înaintea lui. Este doar o chestiune de timp, dacă Occidentul va da dovadă de aceeaşi rezistenţă în susţinerea Ucrainei precum ucrainenii în apărarea ţării lor", a conchis fostul comandant al forţelor CBRN din Marea Britanie şi NATO.

* Colonelul (în retragere) Hamish de Bretton-Gordon OBE este fost comandant al Regimentului Regal 1 de Tancuri şi fost comandant al forţelor CBRN din Marea Britanie şi NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii