O tabără nord-coreeană a morţii încă este operaţională, susţine un grup de drepturile omului

Bine-cunoscutul lagăr Camp 22 din Coreea de Nord, un echivalent al lagărului nazist de la Auschwitz, ar fi fost închis luna trecută, potrivit unor relatări, dar noi imagini din satelit publicate miercuri arată că el încă este deschis.
Soon Ok Lee (C), fugit din Coreean de Nord, împreună cu sute de demonstranţi coreeni, în faşaCapitoliului, Washington DC (Paul J.Richards / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
25.10.2012

Bine-cunoscutul lagăr Camp 22 din Coreea de Nord, un echivalent al lagărului nazist de la Auschwitz, ar fi fost închis luna trecută, potrivit unor relatări, dar noi imagini din satelit publicate miercuri arată că el încă este deschis.

Nu se ştie cu exactitate câţi prizonieri se află acolo, dar se spune că ar fi cel mai mare lagăr de concentrare din sărăcita Coree de Nord comunistă. Lagărul este situat în apropiere de graniţa cu Rusia şi China. Rapoartele susţin că oficialii taberei efectuează experimente umane, care implică substanţe chimice şi gaze pe prizonieri, şi alte forme de tortură şi execuţii extrajudiciare; dacă este adevărat, acestea ar fi printre cele mai grave atrocităţi legate de drepturile omului comise în lumea contemporană.

Comitetul pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord (HRNK), un ONG din Washington DC, şi DigitalGlobe, care operează sateliţi comerciali, şi-au unit forţele pentru a monitoriza lagărele din Coreea de Nord, în scopul împiedicării regimului de a distruge dovezile privind uciderea şi torturarea deţinuţilor.

În 2004, Kwon Hyuk, un fost şef al Camp 22, a declarat că a văzut cum "s-a testat gaz sufocant pe o întreagă familie şi cum au murit în camera de gazare", potrivit The Guardian. El a spus că "oamenii de ştiinţă au observat întregul proces prin geam."

Soon Ok Lee, o supravieţuitoare a lagărului, a confirmat afirmaţiile lui Kwon. Cât timp s-a aflat în tabără ea a fost instruită să dea prizonierelor varză care părea otrăvită, toate vomitând sânge şi murind dintr-o dată, şi-a amintit Soon.

Se pare că mii de oameni sunt ucişi acolo în fiecare an, iar copiii care se nasc acolo sunt ştampilaţi pe gât, semnificaţia fiind că vor fi ucişi în curând, potrivit The Guardian.

Într-un raport de la sfârşitul lunii septembrie al NK Daily, o publicaţie din Coreea de Sud, lagărul morţii a fost declarat închis după ce un oficial nord-coreean de rang înalt ar fi dezertat.

Dar se poate ca raportul să fi fost prematur, în conformitate cu fotografiile HRNK din 11 octombrie, care au fost comparate cu fotografiile din noiembrie 2010 şi mai 2011.

"Recoltarea culturilor continuă, la fel ca producţia de cărbune, ceea ce înseamnă că tabăra nu a fost închisă şi că autorităţile nord-coreene au transferat câţiva prizonieri din Camp 22 dar i-a înlocuit cu o forţă de muncă regulată din alte locaţii", a declarat HRNK pe site-ul său.

Cu toate acestea, Greg Scarlatoiu de la HRNK a declarat că după publicarea fotografiilor din satelit ale taberelor sale, Coreea de Nord nu are prea multe opţiuni rămase.

"Ascunderea şi denaturarea de către regimul nord-coreean a realităţii dure legate de neiertătorul sistem de lagăre politice din Coreea de Nord nu mai este o opţiune", a spus el.

"Putem supraveghea aceste tabere cu ajutorul imaginilor constante din satelit, chiar dacă intrarea unor persoane din afară nu este permisă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor