Tensiunea dintre Poroşenko şi Putin creşte: „Poroşenko va purta responsabilitatea războiului din estul Ucrainei”

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

După ce preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat marţi că va lansa o ofensivă militară împotriva paramilitarilor susţinuţi de Kremlin, preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a avertizat pe acesta că va purta "întreaga responsabilitate" pentru războiul din estul ţării.

"Până acum, Piotr Alexeevici Poroşenko nu avea legături directe cu lansarea operaţiunilor militare. De acum înainte, poartă în totalitate această responsabilitate. Nu doar din punct de vedere militar, ci şi politic, ceea ce este mult mai important. Ce se întâmplă acum în Ucraina este culminarea tendinţelor negative în afacerile geopolitice. Sper că pragmatismul va prevala, că occidentalii vor renunţa la ambiţii, că vor începe să construiască relaţii pe picior de egalitate cu Rusia, bazate pe respect reciproc", a declarat Vladimir Putin.

Preşedintele ucrainean a anunţat că serviciile de securitate ucrainene au reluat operaţiunile "antiteroriste" în estul ţării, punând capăt unui armistiţiu lung de zece zile care, potrivit autorităţilor de la Kiev, a fost încălcat de peste 100 de ori de forţele pro-Rusia şi s-a soldat cu moartea a 27 de soldaţi ucraineni.

„Vom ataca şi ne vom elibera ţara. Încheierea armistiţiului este răspunsul nostru către terorişti, rebeli, jefuitori, şi toţi aceia care batjocoresc civilii, care paralizează economia regiunii; care îi deposedează de salarii, pensii, burse; care minează căile ferate, distrug conductele de apă, aceia care îi privează de o viaţă paşnică normală”, a comunicat preşedintele ucrainean pe site-ul guvernului.

În replică, Ministerul rus de Externe a transmis că autorităţile ucrainene vor trebui să răspundă pentru crimele comise împotriva civililor.

"Cerem autorităţilor ucrainene să nu bombardeze oraşe şi sate, să revină la un armistiţiu real, nu fictiv, pentru a proteja vieţile civililor. Autorităţile ucrainene vor trebui să răspundă pentru crimele împotriva civililor", a declarat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

Poroşenko are o abordare curajoasă, dar riscantă, a problemei din estul Ucrainei. Potrivit ultimelor rapoarte, un număr mare de forţe armate ucrainene s-au deplasat spre poziţiile paramilitarilor pro-Rusia. Se crede că armata ucraineană va demara un asalt pe scară largă asupra oraşelor ocupate din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Poroşenko are o abordare curajoasă, dar riscantă, a problemei din estul Ucrainei

„Probabil Poroşenko nu a fost convins că preşedintele rus Vladimir Putin a fost sincer în eforturile de pace şi nici nu a văzut eforturile sau ameninţările vestice privind alte sancţiuni împotriva Rusiei ca fiind destul de serioase încât să contrabalanseze susţinerea acordată (de Rusia) forţelor pro-Rusia din Doneţk şi Lugansk. Kievul pare că s-a decis să ia problema în propriile mâini şi încearcă să reia iniţiativa în sud-estul Ucrainei”, a declarat Tymothy Ash, un analist al Standard Bank din Londra.

Comandantul Forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, a afirmat că armata rusă asistă activ mişcarea, echiparea şi finanţarea forţelor pro-Rusia din Ucraina. „Sunt câteva tipuri şi capabilităţi de armament greu care se mişcă peste graniţe”, a informat Breedlove.

Vladimir Putin i-a solicitat luni lui Poroşenko să continue armistiţiul, conform unui comunicat emis de Kremlin în urma unei discuţii telefonice dintre cei doi, la care a mai participat preşedintele francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Statele Unite au anunţat, prin vocea purtătorul de cuvânt Jen Psaki, că vor susţine orice decizie ar lua Poroşenko. Rusia nu a făcut mai nimic să aducă pacea, în ciuda faptului că ultimatumul Uniunii Europene pentru Rusia s-a încheiat luni, la ora 10. UE a ameninţat că va impune a treia rundă de sancţiuni dacă Rusia nu va participa la procesul de pace.