”Vom ataca şi ne vom elibera ţara”, anunţă Poroşenko

Petro Poroşenko, 5 iunie 2015
Petro Poroşenko, 5 iunie 2015 (Carsten Koall/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat, marţi, că va lansa o ofensivă militară împotriva paramilitarilor susţinuţi de Kremlin, din estul Ucrainei, terminând armistiţiul lung de zece zile care, potrivit autorităţilor de la Kiev, a fost încălcat de peste 100 de ori de forţele pro-Rusia şi s-a soldat cu moartea a 27 de soldaţi ucraineni

„Vom ataca şi ne vom elibera ţara. Încheierea armistiţiului este răspunsul nostru către terorişti, rebeli, jefuitori, şi toţi aceia care batjocoresc civilii, care paralizează economia regiunii; care îi deposedează de salarii, pensii, burse; care minează căile ferate, distrug conductele de apă, aceia care îi privează de o viaţă paşnică normală”, a comunicat preşedintele ucrainean pe websiteul guvernului.

Măsurile adoptate de Poroşenko sunt o încercare riscantă de a încheia invazia forţelor pro-Rusia din luna aprilie, care a luat viaţa a peste 180 de soldaţi ucraineni.

Au existat rapoarte care arată că, în ultimele ore, un număr mare de forţe armate ucrainene s-au deplasat spre poziţiile paramilitarilor pro-Rusia. Se crede că armata ucraineană va demara un asalt pe scara largă asupra oraşelor ocupate din regiunile Doneţk şi Lugansk.

„Probabil Poroşenko nu a fost convins că preşedintele rus Vladimir Putin a fost sincer în eforturile de pace, şi nici nu a văzut eforturile, sau ameninţările vestice privind alte sancţiuni împotriva Rusiei ca fiind destul de serioase încât să contrabalanseze susţinerea acordată (de Rusia) forţelor pro-Rusia din Doneţk şi Lugansk. Kievul pare că s-a decis să ia problema în propriile mâini şi încearcă să reia iniţiativa în sud-estul Ucrainei”, a declarat Tymothy Ash, un analist al Standard Bank din Londra.

Comandantul Forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, spune că armata rusă asistă activ mişcarea, echiparea şi finanţarea forţelor pro-Rusia din Ucraina.

„Sunt câteva tipuri şi capabilităţi de armament greu care se mişcă peste graniţe”, a spus Breedlove.

Luni, Putin i-a cerut lui Poroşenko să continue armistiţiul, conform unui comunicat emis de Kremlin în urma unei discuţii telefonice dintre cei doi la care a mai participat preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.

Statele Unite vor susţine orice decizie ar lua Poroşenko, a declarat purtătorul de cuvânt american Jen Psaki, luni.

Rusia nu a făcut mai nimic să aducă pacea, în ciuda faptului că ultimatumul Uniunii Europene pentru Rusia s-a încheiat luni, la ora 10. UE a ameninţat că va impune a treia treia rundă de sancţiuni dacă Rusia nu va participa la procesul de pace.