Tel Aviv susţine Budapesta. Afirmă că Soros este o ameninţare
alte articole
George Soros, un evreu născut în Ungaria, care a cheltuit o mare parte a averii sale pentru a finanţa grupuri care aparent promovează democraţia şi drepturile omului, a fost atacat în repetate rânduri de guvernul ungar de dreapta, în special pentru suportul său pentru o imigraţie mai deschisă.
În cel mai recent caz, premierul ungar Viktor Orban a susţinut o campanie în care Soros este prezentat ca un inamic al statului. “Haideţi să nu îi permitem lui Soros să fie cel care râde la urmă” – acesta este textul întâlnit pe panourile publicitare alături de poza miliardarului în vârstă de 86 de ani. Unele grupuri evreieşti şi alţii susţin că această campanie alimentează antisemitismul.
Soros, care rareori vorbeşte despre atacurile personale împotriva sa, nu a comentat pe tema panourilor publicitare, dar grupurile evreieşti din Ungaria şi Human Rights Watch, o organizaţie parţial finanţată de Soros, au condamnat campania, afirmând că “evocă amintiri despre posterele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.
Multe postere au fost vandalizate cu graffiti-uri cu mesaje antisemite.
Ambasadorul israelian în Ungaria a publicat o declaraţie de denunţare a campaniei, afirmând că aceasta “evocă amintiri triste şi, în acelaşi timp, propagă ura şi frica”, făcând o aparentă referire la rolul Ungariei în deportarea unui număr mare de evrei în timpul Holocaustului.
Dar, la câteva ore după comentariile făcute de ambasador în weekend, Ministerul de Externe al Israelului a publicat o “clarificare”, susţinând că Soros este o ţintă legitimă a valului de critici.
Decizia neobişnuită a Ministerului israelian de Externe de a publica o declaraţie prin care clarifică comentariile unuia dintre ambasadorii săi a fost luată cu câteva zile înainte ca premierul israelian Benjamin Netanyahu, care deţine şi funcţia de ministru de Externe, să se întâlnească cu Viktor Orban la Budapesta.
În mod normal, Israelul denunţă rapid antisemitismul sau ameninţările adresate comunităţilor evreieşti din orice colţ al lumii. Deşi a specificat acest lucru în declaraţia sa, Ministerul de Externe a ales să se concentreze pe ameninţarea pe care consideră că o reprezintă Soros pentru democraţia israeliană.
Printre organizaţiile finanţate de Soros se află şi Human Rights Watch, care deseori critică ocupaţia israeliană în Cisiordania şi politicile Israelului faţă de palestinieni.