Teheran: dronă militară americană ar fi încălcat spaţiul aerian

Armata iraniană a respins o dronă militară americană despre care susţine că i-ar fi încălcat spaţiul aerian. Presupusul incident a avut loc în aceeaşi zi în care Teheranul a inaugurat un nou sistem de apărare antirachetă de producţie rusească în jurul unui complex nuclear important.
Drona militară americană MQ-1 Predator. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
29.08.2016

Baza de apărare aeriană Khatam ol-Anbia a alungat o dronă americană de spionaj după ce aceasta s-a apropiat de zona de frontieră a ţării dinspre Afganistan, a declarat luni agenţia iraniană de ştiri semioficială FARS.

“Sistemul de apărare aeriană al Iranului a detectat şi respins o dronă americană în spaţiul aerian estic al ţării. Drona a venit dinspre Afganistan şi a părăsit zona”, a declarat armata iraniană agenţiei private de ştiri Tasnim.

Rapoartele media nu au furnizat alte detalii şi armata americană nu a comentat presupusul incident.

Incidentul ar fi avut loc în aceeaşi zi în care Iranul a desfăşurat un sistem de apărare antirachetă de producţie rusească în jurul complexului său nuclear Fordow, a raportat televiziunea de stat iraniană.

Apărare antiaeriană de ultimă oră

Materialele video postate duminică noaptea de armata iraniană au arătat camioane care soseau la complexul nuclear Fordow şi lansatoare de rachete S-300 îndreptate spre cer. Iranul nu a menţionat dacă sistemul mobil este operaţional pe moment.

Rusia a început să livreze Iranului sistemul avansat de apărare antirachetă S-300 în acest an, pe baza unui contract semnat în 2007. Livrarea sistemului a fost blocată de sancţiunile internaţionale aplicate Iranului din cauza programului său nuclear, care au fost ridicate în acest an după semnarea unui controversat acord nuclear cu marile puteri.

Construit la o adâncime de 90 de metri sub un munte situat la aproximativ 100 km de capitala Teheran, complexul Fordow a fost dezvăluit pentru prima dată de naţiunile occidentale în 2009.

Criticii Iranului au suspectat că la complexul Fordow ar putea exista un program secret pentru arme nucleare. Teheranul insistă că nu a urmărit niciodată să construiască arme nucleare şi susţine că sistemele de apărare aeriană intenţionează să descurajeze loviturile aeriene americane şi israeliene.

Iranul a declarat că sistemul S-300 este capabil să detecteze aparate de zbor care pot evita radarul, precum drona armată de producţie americană MQ-1 Predator, a susţinut televiziunea de stat iraniană. De asemenea, sistemul este capabil să detecteze rachete balistice şi de croazieră, precum şi drone care zboară la altitudine mai mare de 3.000 de metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor