Navă americană trage focuri de avertisment asupra unei nave iraniene în Golful Persic

La doar o zi după ce câteva nave iraniene au hărţuit distrugătorul american USS Nitze în Strâmtoarea Hormuz, o altă navă americană a fost hărţuită de o ambarcaţiune a IRGC, forţând echipajul american să tragă 3 salve de avertizare.
Şalupe înarmate ale Gărzilor Revoluţionare iraniene.
Şalupe înarmate ale Gărzilor Revoluţionare iraniene. (Captură Foto)

O navă a Marinei SUA a tras trei focuri de avertisment către o navă a Gărzilor Revoluţionare de elită ale Iranului (IRGC), după ce iranienii au ignorat avertismente repetate şi s-au apropiat la o distanţă de 200 de metri de americani în Golful Persic. Incidentul a avut loc miercuri.

Conform SUA, nava iraniană a “hărţuit” câteva nave în apele internaţionale, inclusiv nave de patrulă americane şi o navă din Kuweit. Când s-a apropiat de o ambarcaţiune a Marinei SUA, aceasta a tras în aer rachete de semnalizare şi a încercat să comunice prin radio, fără ca iranienii să răspundă.

Când nava americană a lansat trei focuri de avertisment în apă, iranienii au părăsit zona.

Incidentul, raportat de CNN, a avut loc la o zi după ce patru nave ale IRGC au desfăşurat o interceptare nesigură, neprofesionistă şi la mare viteză a distrugătorului american USS Nitze. Nava americană era în apele internaţionale şi iranienii s-au retras doar după multe avertismente.

Aceste incidente recente au loc după luni de tensiuni în regiune între Iran şi SUA. În decembrie 2015, Iranul a lansat o rachetă la mică distanţă de USS Harry Truman. Într-un alt incident, 10 marinari americani au fost arestaţi pentru scurt timp de IRGC în ianuarie 2016 şi umiliţi înainte de eliberarea lor.

Ministrul iranian al apărării, generalul de brigadă Hossein Dehghan, a respins versiunea americană a evenimentelor, susţinând că IRGC a acţionat doar defensiv. Forţele iraniene “avertizează orice navă străină care pătrunde în apele ţării şi iau măsuri dacă intruziunea este considerată agresivă”, a susţinut Dehghan pentru mass media iraniană de stat.

Cu toate acestea, agresivitatea iraniană în apele Golfului Persic a crescut în ultimele luni, în ciuda relaxării aparente a tensiunilor dintre Washington şi Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe