Tatăl indiencei violate susţine că vrea ca lumea să ştie numele ei

Eleve din India merg la şcoală, în timpul unei dimineţi ceţoase şi reci la New Delhi la 20 ianuarie, 2012.
Eleve din India merg la şcoală, în timpul unei dimineţi ceţoase şi reci la New Delhi la 20 ianuarie, 2012. (Raveendran / AFP / Getty Images)

Tatăl unei studente indiene, a cărei viol brutal a provocat un protest la nivel mondial, a spus că vrea ca numele ei să fie făcut public, astfel încât ea să fie o sursă de inspiraţie pentru victimele agresiunilor sexuale, un apel care a fost rapid preluat de utilizatorii de mass-media socială şi care ar putea face presiuni asupra autorităţilor pentru a permite dezvăluirea identităţii sale, potrivit unui raport Reuters.

Studenta la fizioterapie în vârstă de 23 de ani a murit pe 28 decembrie într-un spital din Singapore, la două săptămâni după ce a fost violată de mai multe persoane într-un autobuz în mişcare în New Delhi, caz care a stârnit proteste în India şi ţările vecine, precum şi promisiuni guvernamentale pentru pedepse mai dure.

"Fiica mea nu a făcut nimic greşit, ea a murit în timp ce încerca să se protejeze", a adăugat el. "Sunt mândru de ea. Dezvăluirea numelui ei va da curaj altor femei care au supravieţuit acestor atacuri. Ele vor găsi putere în fiica mea."

Interviul tatălui a stârnit un interes larg pe site-urile de reţele sociale. Numele ei a fost un subiect principal în rândul utilizatorilor de Twitter din India, mulţi dintre ei, inclusiv jurnalişti şi actori de la cinematografia Bollywood din Mumbay, lăudând decizia lui de a-i dezvălui numele.

Cu toate acestea, mass-media indiană nu a identificat-o, ea încă fiind numită de unele posturi de televiziune "Amânat", un cuvânt urdu ce înseamnă "comoară".

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Delhi a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă autorităţile vor lua măsuri împotriva reţelelor sociale sau publicaţiilor care vor indica numele studentei.

Au existat solicitări în creştere în India pentru numirea victimei. Săptămâna trecută, politicianul Shashi Tharoor a pus la îndoială păstrarea anonimatului ei şi a sugerat numirea unei noi legi anti-viol inspirată din cazul studentei, o propunere pe care tatăl ei o susţine.

Legea indiană interzice, în general, identificarea victimelor infracţiunilor sexuale. Legea este menită să protejeze intimitatea victimelor şi să le ţină departe de mass-media, într-o ţară în care stigmatul social asociat cu violul poate fi devastator.

Tatăl a relatat ulterior pentru Reuters că el nu are obiecţii ca mass-media să folosească numele fiicei sale, dar nu a intrat în amănunte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe