Corupţia umbreşte viaţa zilnică din India

Puducherry, India - Luminile de la o şcoală pentru copiii nevoiaşi din oraşul sud-indian de coastă Puducherry s-au stins. Profesorul nu a plătit mită pentru a obţine energie electrică.
Venus Upadhayaya
03.01.2013

Puducherry, India - Luminile de la o şcoală pentru copiii nevoiaşi din oraşul sud-indian de coastă Puducherry s-au stins. Profesorul nu a plătit mită pentru a obţine energie electrică.

Profesorul integru, care doreşte să rămână anonim şi pe care îl vom numi Archana, a refuzat să mituiască oficialii guvernamentali care se ocupă de alimentarea cu energie.

Casele din jurul şcolii, ale celor care au fost dispuşi să plătească mită şi care reprezintă marea majoritate, au curent electric. Acesta este modul în care merg lucrurile în India: curentul electric se obţine prin mită.

Actuala mişcare "India împotriva corupţiei" a cuprins naţiunea cu o forţă în creştere de-a lungul anului 2012, provocând proteste în masă. În timp ce mişcarea, începută de activistul Anna Hazare, a reuşit să stimuleze dezbateri pe scară largă privind dreptul şi schimbările politice, afacerile continuă ca de obicei, indienii cedând în tăcere sau plini de furie presiunilor zilnice ale unui sistem corupt.

"Funcţionăm cu ajutorul unui generator", a spus Archana. "Uneori mă întreb cât timp voi reuşi să îmi menţin principiile. Din moment ce construiesc o nouă clădire pentru şcoală, caut surse alternative de energie, astfel încât să nu fii obligat să plăteşti mită departamentului de energie electrică. "

Organizaţia caritabilă a lui Archana trebuie să contabilizeze fiecare bănuţ, dar ea se confruntă cu solicitări de mită la fiecare pas. Atunci când ea solicită fonduri guvernamentale federale pentru şcoală, oficialii îi cer 10 la sută din sumă pentru buzunarele lor.

"Acest lucru înseamnă că dacă am cere 600.000 de rupii (10.910 dolari) trebuie să plătim 60.000 (1.091 dolari) mită", a susţinut ea.

"În India este o chestiune de atitudine publică", a spus Archana. "Corupţia există pentru că nu ne comportăm ca nişte cetăţeni normali. Noi nu vrem să stăm la coadă şi să aşteptăm la birourile guvernamentale şi birourile de servicii publice; evităm acest lucru prin mituirea oficialilor corupţi şi facem sistemul şi mai corupt".

Archana nu este singură în această situaţie. Aproape toată lumea din ţară are o poveste despre un moment în care au fost obligaţi să mituiască pe cineva, sau au mituit de bună voie pentru a evita anumite regulamente, ori s-au opus corupţiei prin refuzul de a da mită.

Sampad, un savant sanscrit din statul estic Orissa care nu a vrut să îşi spună numele complet, relatează modul în care profesorii din satul lui sunt afectaţi de corupţia funcţionarilor din departamentul de învăţământ.

"În toţi aceşti ani, mulţi profesori angajaţi în şcolile de stat sunt extrem de frustraţi pentru că sunt obligaţi să plătească o sumă substanţială din salariu ca mită pentru funcţionarii din învăţământ", a spus Sampad. Dacă un profesor nu plăteşte, oficialii creează o declaraţie falsă care atestă că profesorul şi-a primit deja salariul, fără să-l fi primit de fapt, a afirmat Sampad.

"Ei respectă, astfel, dorinţele ofiţerilor corupţi."

Deşi corupţia este larg răspândită, ea încă este ascunsă. Gopika Mahesh, o studentă la inginerie în Bangalore, a relatat un incident de la universitate ei, când ea a păstrat tăcerea pentru a păstra reputaţia şcolii.

"Prietenul meu nu a studiat bine pentru examenele la matematică", a spus Mahesh. "El a dat 2000 de rupii profesorului şi a primit întrebările înainte de examen. Dar el nu a picat oricum chiar dacă întrebările s-au schimbat în ultimul moment. El a plătit apoi o mită de 10000 de rupii aceluiaşi profesor pentru a trece examenul. 68 de elevi din universitate au făcut acelaşi lucru. "

Ea a spus că profesorul a fost concediat, iar studenţii au trebuit să redea examenul, dar vestea incidentului nu a ajuns publică. Mahesh a cerut ca numele universităţii să nu fie publicat pentru a nu-şi crea probleme. Un înalt oficial de la universitate a confirmat relatarea, dar a dorit să rămână anonim.

Mulţi oameni din India s-au obişnuit cu mituirea, iar atitudinea predominantă este că 'micile atenţii' - doar un pic de corupţie - nu sunt rele, atâta timp cât oamenii obţin ceea ce doresc.

Swati Ramanathan, cofondator al Centrului Janaagraha pentru cetăţenie şi democraţie, a declarat: "Corupţia duce la coroziunea eticii şi valorilor într-o societate şi se găseşte în toate aspectele vieţii noastre de zi cu zi."

Ramanathan a spus că exprimarea indignării faţă de corupţie în eşaloanele superioare ale puterii politice nu este suficientă - este timpul să recunoaştem că mulţi cetăţeni indieni au adăugat combustibil pe foc şi sunt la fel de vinovaţi.

Janaagraha încearcă să dea cetăţenilor indieni posibilitatea de a crea o reţea în cadrul căreia pot mărturisi, împărtăşi, se pot opune şi în cele din urmă să se schimbe sistemul. Centrul a condus o serie de iniţiative, inclusiv înfiinţarea site-ul web IPaidABribe.com.

În timp ce mulţi activişti şi analişti politici din India vorbesc despre reformarea sistemului şi iar este posibil ca fenomenul corupţiei să iasă la suprafaţă ca problemă majoră în campaniile electorale federale din acest an, Ramanathan şi Archana susţin că schimbarea va începe atunci când oamenii vor refuza să participe la corupţie în viaţa lor de zi cu zi.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor