Tăriceanu: Vom sesiza CCR. Lazăr şi Kovesi, aroganţă tipică de procurori atotputernici din regimul comunist
alte articole
Curtea Constituţională a României urmează să fie sesizată în legătură cu refuzul procurorilor şefi Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa controversatei comisii parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009, a anunţat joi seară, la Antena 3, şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu.
"Am discutat şi cu omologul meu de la Camera Deputaţilor, cu dl preşedinte Dragnea, şi este foarte posibil ca săptămâna viitoare, împreună, dar separat - adică acţiunea va fi simultană, să spunem - vom sesiza din nou CCR pentru o chestiune foarte simplă, şi anume, refuzul procurorului-şef al Parchetului General şi al procurorului-şef de la DNA de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă parlamentară", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.
Liderul ALDE a subliniat că parlamentarii din cadrul comisiei de anchetă nu încercau să afle informaţii despre dosarele pe care le instrumentează procurorii.
"Comisia de anchetă parlamentară nu făcea anchetă în legătură cu dosarele pe care le instrumentau procurorii, în legătură cu alegerile sau altceva. Noi vroiam să aflăm, să avem informaţii despre ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor din 2009, care nu ţin de activitatea lor profesională, era o activitate extraprofesională, (despre - n.r.) aceste întâlniri contra naturii, ce discutau cu şefii serviciilor secrete de la vremea respectivă, cu oamenii politici, pentru că în mod normal trebuie să existe o separare a puterilor în stat, nu aveau ce să stea la aceeaşi masă. Noi am constatat această atitudine de dispreţ şi de refuz de a veni şi a depune mărturie în faţa Comisiei parlamentare, care denotă o aroganţă tipică de procurori atotputernici din regimul comunist", a precizat Tăriceanu.
Celebra comisie vizând alegerile din 2009 a fost înfiinţată la dorinţa lui Dragnea şi Tăriceanu, după ce, cu o zi înainte să fie pus sub acuzare într-un nou dosar instrumentat de DNA, jurnalistul Dan Andronic a susţinut că în seara alegerilor din 2009, Kovesi era acasă la generalul Oprea, alături de Onţanu, George Maior şi Florian Coldea.
Invitată insistent la audieri, Kovesi a transmis în cadrul unei scrisori că, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu ori în timpul liber, nu a luat la cunoştinţă de situaţii sau împrejurări prin care, la acel scrutin, ar fi fost implicate unele autorităţi publice şi/ sau persoane cu consecinţa vicierii rezultatului acestor alegeri.
Şefa DNA a explicat că nu a răspuns invitaţiei Comisiei pentru că nu a avut şi nu are cunoştinţă despre "aspecte de natură să servească la aflarea adevărului'' în cauza care formează obiectul activităţii acestui for. Detalii aici.
În cazul lui Lazăr, comisia a solicitat, la fel de insistent, să primească o copie după dosarul alegerilor din 2009, însă procurorul general s-a ţinut tare pe poziţii şi a refuzat să dea curs unei astfel de solicitări.
Procurorul general a explicat că "nu există dispoziţii legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituţie extrajudiciară", iar un astfel de precedent ar putea avea impact şi consecinţe asupra întregului sistem judiciar. Detalii aici.