Tăriceanu o reclamă pe şefa Înaltei Curţi la Inspecţia Judiciară: "Contestă dreptul Parlamentului de a legifera!"

Îndrăzneala de a cataloga modificarea legilor Justiţiei drept o monstruozitate, o costă pe şefa Înaltei Curţi o reclamaţie la Inspecţia Judiciară Tăriceanu acuzând-o pe aceasta că pune presiune pe Parlament.
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
09.11.2017

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a sesizat Inspecţia Judiciară, cu privire la opiniile exprimate de către preşedintele Înaltei Curţi, judecătorul Cristina Tarcea, pe tema modificărilor Legilor Justiţiei. Potrivit şefului Senatului, judecătoarea a adoptat "o atitudine politică şi a exercitat presiuni asupra membrilor Parlamentului pentru a-i timora cu ameninţarea voalată că ar putea să intre într-un malaxor procedural prin metode de represiune penală a căror eficienţă a fost deja verificată''.

"Mă adresez dumneavoastră, în calitatea mea de Preşedinte al Senatului României, convins că între Parlament şi Consiliul Superior al Magistraturii, între puterea legislativă şi puterea judecătorească trebuie să existe o legătură instituţională puternică şi permanentă, întemeiată pe principiul loialităţii şi colaborării în spiritul prevederilor constituţionale.

În această calitate vă aduc la cunoştinţă şi vă solicit o evaluare în cadrul Inspecţiei Judiciare, a opiniilor exprimate public la data de 28 octombrie 2017, de către doamna Judecător Cristina Tarcea, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, referitoare la proiectele de lege pe tema Justiţiei. Cu această ocazie, doamna judecător Cristina Tarcea a afirmat: ”Avem nevoie de voi toţi. Lumea trebuie să ştie că desistarea din partea Ministerului Justiţiei este o monstruozitate, dinainte plănuită. NU TREBUIE SĂ PERMITEM INTRAREA ÎN DISCUŢII GENERALE SAU, ŞI MAI RĂU, PE FOND. Asta nu presupune ca EI SĂ FACĂ TOT CE VOR, IAR NOI SĂ TĂCEM… ÎCCJ a fost mereu alături de VOI !!! Important e să fim uniţi!!! Şi, credeţi-mă, am nevoie mai mult ca niciodată de dvs.”

Vă rog să analizaţi cu întreaga atenţie şi în spiritul dispoziţiilor Constituţiei aceste opinii exprimate de doamna judecător Cristina Tarcea, prin care domnia sa se îndepărtează de la statutul de magistrat, adoptând, în schimb, o atitudine politică, incompatibilă cu poziţia sa de reprezentant al puterii judecătoreşti", scrie Tăriceanu în sesizarea sa.

Tăriceanu ţine să le transmită membrilor Inspecţiei Judiciare că "politica legislativă a statului este în final atributul suveran al Parlamentului" şi o acuză pe Tarcea că prin poziţiile sale (exprimate în mediul virtual al forumului judecătorilor n.r.) contestă acest atribut al Parlamentului şi că face apel la nesupunere.

"Vă rog să constataţi că doamna judecător Cristina Tarcea contestă, de pe înalta poziţie pe care o ocupă şi cu toată influenţa care derivă din aceasta, dreptul constituţional al Parlamentului de a legifera şi, în plus, face apel la nesupunere. Cum judecătorii nu au modalităţi instituţionale de intervenţie în activitatea legislativă sau de a se opune formal adoptării unei anumite legi, rămâne ca doamna Cristina Tarcea să explice cum înţelege domnia sa ca membrii puterii judecătoreşti ”să nu permită intrarea în discuţii generale sau, mai rău, pe fond” a unor propuneri legislative. Să fie vorba de chemarea la nesupunere civică, la adunări publice? Este acesta un standard de conduită profesională a unui magistrat?", se întreaba Tăriceanu.

Potrivit lui Tăriceanu, Tarcea incită judecătorii la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi ameninţă Parlamentul extrem de transparent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor