Tăriceanu denunţă un plan diabolic menit să anihileze statul de drept. "Binomul SRI-DNA, un cartel instituţional netransparent"

Cunoscut pentru vehemenţa cu care critică funcţionarea Justiţiei, al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit în faţa plenului Parlamentului despre un plan diabolic orchestrat de unele instituţii ale statului care urmăresc anihilarea statului de drept.
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.11.2015

"Va bucuraţi de aprecierea mea şi nu mă îndoiesc de bunele dumneavoastră intenţii şi de buna dumneavoastră credinţă. Trebuie să mai ştiţi că persoana dumneavoastră, împreună cu reputaţia şi prestigiul de care vă bucuraţi şi pe care le-aţi câştigat pe merit, este, poate fără voia şi ştiinţa dumneavoastră, parte a unui plan elaborat în urmă cu un an şi care şi-a propus să înlăture, cu orice preţ, un Guvern ales democratic şi învestit prin respectarea tuturor procedurilor parlamentare.

Acest plan implică instituţii ale statului şi urmăreşte denigrarea Parlamentului şi golirea de conţinut a democraţiei reprezentative, acapararea Justiţiei şi anihilarea statului de drept. Scopul final şi mărturisit este schimbarea de paradigmă, adică schimbarea regimului politic democratic", i-a transmis Tăriceanu lui Dacian Cioloş, cu ocazia şedinţei comune a Parlamentului în care va fi validat noul său cabinet, citat de Agerpres.

Acest plan care se execută, potrivit şefului ALDE, sub privirea îngăduitoare a preşedintelui Klaus Iohannis, "dacă nu mai mult" şi are două componente. "Pe de o parte, subordonarea Justiţiei unei voinţe exterioare a autorităţii judecătoreşti, obiectiv îndeplinit aproape în întregime şi, pe de altă parte, 'învestirea Guvernului meu', cunoaşteţi sintagma, obiectiv pe cale să se îndeplinească", a adăugat Tăriceanu, care susţine că, în calitate de preşedinte al Senatului, are obligaţia să lupte împotriva acestui plan.

"Dacă veţi primi votul de învestitură, nu peste multă vreme, veţi constata că marja dumneavoastră de manevră este încorsetată, şi nu din cauza Parlamentului, ci a celor care pretind să vă controleze şi să vă dirijeze în permanenţă", i-a mai transmis Tăriceanu lui Cioloş.

"În România, sub pretextul combaterii corupţiei, acţiune de altfel bine-venită, ce trebuie neapărat continuată în deplinul respect al legii şi garanţiilor constituţionale, s-a constituit, în afara Constituţiei şi în vederea încălcării independenţei Justiţiei, un cartel instituţional netransparent cunoscut ca binomul SRI-DNA. Aşa rezultă din declaraţiile publice ale domnului Dumbravă, general SRI activ, cu o funcţie înaltă, care a spus că SRI participă la derularea anchetelor DNA până la finalizarea actului de Justiţie, ea însăşi tratată drept câmp tactic pentru serviciile speciale.

În România, contrar legii serviciilor secrete, şi-au infiltrat ofiţeri acoperiţi în Justiţie şi Ministerul Public, aşa cum au reclamat asociaţiile profesionale ale magistraţilor, cu care am avut de curând întâlniri directe, în numele Senatului, pentru o informare reciprocă şi pentru a acţiona împreună, pentru a face în România un stat de drept, aşa cum nu este în prezent", a continuat Tăriceanu.

În opinia politicianului, sub pretextul protejării independenţei Justiţiei, Inspecţia Judiciară cenzurează declaraţiile critice ale unor decidenţi politici, iar judecătorii sunt anchetaţi şi pedepsiţi de IJ a CSM, aşa cum s-a întâmplat în cazul Rarinca sau în cel al lui Cristian Popescu Piedone.

ALDE nu susţine Guvernul Cioloş

Tăriceanu este de părere că, dacă acest Guvern va trece de votul Parlamentului, "democraţia reprezentativă va fi destituită."

"O singură persoană, chiar şi aleasă, fie ea şi preşedintele României, îşi va impune voinţa luând drept pretext programul antipolitic, antidemocratic şi antiparlamentar al unei minorităţi. Să recunoaştem cu luciditate, aşa cum se prezintă astăzi în faţa Parlamentului, tehnocraţia ucide democraţia. Instalarea unui guvern prezidenţial va marca trecerea la un regim politic care goleşte de conţinut democraţia reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituţionale, care va pune în pericol drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, valorile democratice şi statul de drept şi care va transforma Parlamentul într-o formă fără fond", a mai precizat Tăriceanu.

În opinia sa, discursul preşedintelui Klaus Iohannis "prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică".

"Preşedintele a ales ca în numele unei minorităţi vocale, pe care a denumit-o 'strada', să propună un candidat pentru funcţia de prim-ministru din afara Parlamentului, din afara partidelor, candidat ce ar urma să conducă un Guvern de tehnocraţi. Într-o democraţie reprezentativă, majoritatea cetăţenilor îşi câştigă dreptul de a guverna, prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere, (...) iar minorităţile de orice natură sunt respectate şi ascultate, dar nu au vocaţia de a conduce Guvernul şi de a-şi impune agenda. Discursul preşedintelui României se arată a fi unul nedemocratic, în afara spiritului Constituţiei, şi prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică", a adăugat copreşedintele ALDE.

Tăriceanu susţine că va lupta folosind "toate mijloacele legale şi regulamentare" împotriva destituirii democraţiei reprezentative şi slăbirii Parlamentului. "După 'Pas cu pas' şi 'Primul pas', sper ca discursul meu să nu conducă la un nou pas al preşedintelui — 'Parlamentul meu'. (...) Grupul parlamentar al ALDE nu va vota Cabinetul Cioloş", a mai precizat şeful Senatului.

Cioloş: "Nu cred că democraţia este slăbită cu acest guvern"

"Nu cred că democraţia este slăbită cu acest guvern, însă cred cu tărie că democraţia poate să iasă întărită printr-o activitate guvernamentală eficientă a acestui guvern. Partidele pot profita de acest guvern pentru a eficientiza administraţia, pentru a recâştiga încrederea românilor şi vă asigur că guvernul va fi un partener deschis. Suntem conştienţi că, neavând un sprijin politic majoritar permanent definit printr-un program de guvernare elaborat şi susţinut de partide sau de o coaliţie de partide, va fi nevoie să avem un dialog permanent cu dvs şi acest lucru îl vom face", a declarat ulterior discursului lui Tăriceanu, Dacian Cioloş.

Premierul desemnat a reafirmat că Executivul are intenţia să se deschidă dialogului cu societatea, asta însă nu pentru a înlocui rolul Parlamentului, ci pentru a întări legitimitatea actului guvernamental.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor