Cioloş o retrage pe Cristina Guseth de la Justiţie, în urma prestaţiei din comisiile parlamentare. Cine va fi noul ministru?

Premierul desemnat a retras propunerea Cristinei Guseth pentru portofoliul Justiţiei, după ce aceasta nu a făcut faţă tirului de întrebări din comisiile de specialitate.
Dacian Cioloş, comisar european (2010-2014) (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
17.11.2015

UPDATE. Varianta Mihai Selegean a căzut. Raluca Prună, consilier şi manager de programe în cadrul Direcţiei Generale Justiţie, Libertate şi Securitate a Comisiei Europene, este propunerea finală a lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Justiţiei.

"Sunt cu adevarat onorată să fiu aici. Este o onoare că premierul mi-a propus această şansă. Înţeleg pe deplin gravitatea situaţiei în care ne aflăm", a declarat, la începutul audierilor din comisiile de specialitate, Raluca Prună.

Absolventă de Drept si de Filosofie, Raluca Prună a precizat că înainte de a ajunge la Delegaţia Comisiei Europene a avut o activitate în societatea civilă, a avut interlocutori din sistemul judiciar din România, a cunoscut avocaţi, experţi, mediatori, astfel că a avut o radiografie destul de completă a sistemului judiciar din ţară.

În 2004, după negocierile de aderare a plecat la Consiliul de la Bruxelles, iar în 2007 s-a întors la Comisia Europeană în cadrul Direcţiei Generale Justiţie, Libertate şi Securitate şi s-a ocupat de frontiera externă a UE.

Raluca Prună a lucrat, de asemenea, trei luni ca asistent parlamentar al Monicăi Macovei şi a participat, alături de alţi doi specialişti, la traducerea Tratatului UE în limba română.

* * *

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat, marţi, că retrage propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiţiei.

"Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineaţă voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere", a anunţat Dacian Cioloş pe Facebook, la o oră după miezul nopţii.

Potrivit Adevărul, Cioloş a hotărât luni seară să o retragă pe Guseth din fruntea Ministerului Justiţiei, în urma prestaţiei mult sub aşteptări pe care aceasta a avut-o în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cristina Guseth primise aviz favorabil, însă răspunsurile sale la întrebările parlamentarilor au fost foarte slabe, scrie sursa citată.

La audierile de luni, juriştii din Senat şi din Camera Deputaţilor au lansat, timp de două ore, un tir de întrebări la care Guseth, venită din fruntea unui ONG (FreedomHouse) care s-a luptat pentru implementarea statului de drept în România, dar fără a avea studii de drept, nu a făcut faţă. Guseth s-a încurcat în momentul în care aleşii au întrebat-o cum vede imunitatea parlamentară. La finele audierilor, Guseth a recunoscut că a fost "o umilinţă, o experienţă foarte dură şi grea".

Noua propunere a lui Cioloş pentru portofoliul Justiţiei este Mihai Selegean, fost director al Institutului Naţional al Magistraturii între anii 2004 şi 2008. Propunerea a ajuns în această dimineaţă la Parlament, audierea lui Selegean în comisia de specialitate urmând să înceapă la ora 9:00.

Mihai Selegean

În vârstă de 40 de ani, Selegean este absolvent al Facultăţii de Drept de la Universitatea din Bucureşti. Potrivit gandul.info, între 1997 şi 2003 a fost consilier juridic la Ministerul Justiţiei iar în perioada mai-iulie 2003 a fost director de cabinet al ministrului Justiţiei în Guvernul Năstase, Rodica Stănoiu, fiind numit ulterior director adjunct la Institutul Naţional al Magistraturii.

În anul 2007, Mihai Selegean a fost implicat într-un scandal după ce i-a adresat ministrului Justiţiei la acea vreme, Tudor Chiuariu, o scrisoare prin care i se cerea să-şi anuleze vizita la INM, în aşteptarea clarificării motivului solicitării ministeriale de revocare a procurorului Doru Ţuluş din funcţia de şef al Secţiei a II-a a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Gestul directorului INM a fost criticat de către unii membri ai CSM.

De asemea, potrivit HotNews, numele lui Selegean apare menţionat în contextul audierilor în cazul comisiei de anchetă care a cercetat în 2009 contractul BRD cu Ministerul Turismului, respectiv reeşalonarea acordată de bancă Elenei Udrea. La momentul respectiv, directorul general al BRD, Patrick Gelin, (însoţit la audieri de Selegean) a declarat că nu există nicio legătură între relaţia contractuală pe care banca o are cu persoana fizică Elena Udrea şi contractul juridic încheiat cu instituţia Ministerului Turismului.

Patru ani mai târziu, în februarie 2013, Selegean, împreună cu un director adjunct al BRD, a depus o plângere penală la DIICTO împotriva directorilor BRD Dorobanţi, acuzându-i pe aceştia de complicitatea la înşelăciune în dosarul creditelor neperformante de 85 mil. euro acordate grupului condus de Vasile Crestin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor