Armonie între ALDE şi PSD. Vor propune acelaşi premier. Eventual chiar pe Dragnea

Deşi legea interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern, Tăriceanu consideră că Dragnea, deşi condamnat penal, poate fi desemnat premier urmând ca restrângerile impuse de lege să fie discutate "la momentul oportun."
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

ALDE şi PSD vor propune un singur premier după alegeri, a declarat sâmbătă Călin Popescu Tăriceanu, precizând că Liviu Dragnea ar putea fi nominalizat pentru această funcţie. Cât despre faptul că liderul PSD a fost condamnat la închisoare cu suspendare în prima instanţă pentru fraudarea referendumului din 2012, acest lucru nu pare a fi un impediment pentru Tăriceanu, acesta susţinând că deşi legea "aduce restrângeri" pentru persoanele condamnate penal, Constituţia nu prevede "interdicţii suplimentare."

"În mod cert, după alegeri, nu ştiu dacă în noaptea alegerilor sau a doua zi, dar sigur că odată partidul nostru validat de electorat, având un candidat la funcţia de prim-ministru, va merge la negocieri cu PSD, având în vedere că nu putem să mergem mai departe să propunem Cotroceniului decât un singur candidat la funcţia de prim-ministru”, a declarat Tăriceanu, citat de news.ro, la finalul unei acţiuni electorale, în Parcul Tineretului.

Co-preşedintele ALDE a mai subliniat că în niciun caz PSD şi ALDE nu vor propune fiecare câte un nume pentru funcţia de premier şi a opinat că, din punct de vedere constituţional, liderul PSD Liviu Dragnea poate fi desemnat să formeze noul Executiv.

”Nu sunt jurist de profesie, chit că am o perspectivă politică clară asupra acestei situaţii pe care o ştim cu toţii. Există perspectiva constituţională, care e foarte clară: nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem”, a adăugat Tăriceanu, întrebat de un jurnalist dacă au în vedere modificarea legii privind funcţionarea Guvernului, pentru ca Liviu Dragnea, condamnat penal, să poată fi membru al Executivului.

Declaraţiile lui Tăriceanu vin în contextul în care conducerea ALDE a decis, în urmă cu două săptămâni, în unanimitate, să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie. În replică, Liviu Dragnea a afirmat că "dorinţa" lui Călin Popescu Tăriceanu de a fi prim-ministru i se pare îndreptăţită, dacă ALDE va câştiga alegerile.