Târgul Gaudeamus: Programe pentru tinerii vizitatori

”Dreptul de a fi tu însuţi” Prezentare în cadrul Târgului internaţional de carte, Gaudeamus 2012
”Dreptul de a fi tu însuţi” Prezentare în cadrul Târgului internaţional de carte, Gaudeamus 2012 (Epoch Times România)

Tinerii au fost în centrul atenţiei în ce-a de-a treia zi a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, organizat în această perioadă, la Romexpo. Cu acest prilej, au fost premiaţi câştigătorii concursului naţional de creaţie media ”Filmarea unui poem” şi a fost lansată următoarea ediţie a competiţiei, în care elevii de liceu sunt provocaţi să creeze un film după poeziile unui autor român. Iniţiativa, desfăşurată în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO, s-a bucurat de participarea elevilor din 12 judeţe, însă locul întâi a fost câştigat de Maria Neicu şi Bogdan Podeanu, elevi la Liceul Elena Cuza, din Craiova.

Petronela Crefelean, coordonatorul proiectului ”Filmarea unui poem”, din partea Comisiei Naţională a României pentru UNESCO, a declarat că programul îşi propune să îi familiarizeze pe elevi cu noile tehnologii.

”La UNESCO sunt puţine iniţiative pe media. Mi se pare absolut vital să împingem tinerii către partea de new media, pentru că acest concept este din ce în ce mai activ şi pe piaţa din România. Sunt tineri din toată ţara interesaţi de astfel de proiecte, nu doar din mediul urban”, a declarat pentru Epoch Times, Petronela Crefelean.

”Elevii s-au înscris cu poezii scrise de Mihai Eminescu, George Coşbuc, Nichita Stănescu. Câştigătorii locului întâi au ales să facă un film după poezia ”Cuplu”, a Anei Blandiana”, a precizat Maricica Apreotesei, profesoară la Liceul Teoretic Ioan Slavici, din Vrancea, unul dintre iniţiatorii concursului.

Un alt proiect care s-a bucurat de sprijinul UNESCO, inclus în programul Târgului Gaudeamus, a fost lansarea cărţii "Dreptul de a fi tu însuţi". Aceasta are ca scop promovarea şi exprimarea creativităţii individuale a adolescenţilor. Pentru realizarea acestei cărţi, Liliana Cehan, preşedintele Asociaţiei Express& Enjoy Creativity, a lucrat cu tineri de la un liceu special.

”Am început cu ei un mic experiment şi am creat, în doar câteva luni, o micuţă comunitate extraordinară, doar încurajându-i prin iubire şi lăsându-i liberi să se exprime. Au început să scrie poezii, să lucreze împreuna, să scrie povestiri şi chiar au creat un site al adolescenţilor din România, pentru a da şi altor tineri posibilitatea să îşi exprime ideile”, a menţionat Liliana Cehan. Aşa a luat naşterea şi ideea acestei cărţi.

”Prin UNESCU mi s-a acordat posibilitatea de a promova lucrările acestor copii, care m-au impresionat prin demnitatea lor, prin faptul că sunt hotărâţi să nu facă niciun compromis, să fie autentici, să-şi arate frumuseţea sufletească şi s-o dăruiască indiferent de ce se întâmplă în jurul lor. Un model demn de urmat de către noi toţi”, a adăugat autoarea cărţii.

Tot în cadrul Târgului Gaudeamus, care se desfăşoară până duminică, la Romexpo, cei mici sunt aşteptaţi la Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, o secţiune special adresată copiilor, care cuprinde edituri româneşti şi străine specializate în publicarea de carte de profil, dar şi ateliere de creaţie şi spaţii recreative.

Totodată, elevii vor putea vizita secţiunea permanentă Bursa Educaţia, rezervată instituţiilor de învăţământ româneşti şi străine, de toate nivelurile, care îşi vor prezenta la Gaudeamus oferta educaţională şi editorială.

Sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 15.00, elevii bucureşteni, medaliaţi la olimpiade internaţionale vor fi invitaţii speciali ai Târgului, în cadrul unei ceremonii de premiere care îşi propune să aducă în prim-plan performanţele şi potenţialul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură