Târgul GAUDEAMUS şi veşnicia Cărţii

Târgul de carte Gaudeamus 2012 (Epoch Times România)
Adrian Bucurescu
22.11.2012

Peste 650 de evenimente culturale, propuse de peste 370 de participanţi români şi de 15 agenţi literari străini din 7 ţări europene şi SUA sunt programate în perioada 21 – 25 noiembrie a.c. la a 19-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS, ce se desfăşoară în Pavilionul Central Romexpo, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp.

În acest an, Târgul GAUDEAMUS cinsteşte limba şi cultura română în totalitatea ei, prin participarea Moldovei de peste Prut ca Invitat de Onoare, invitaţie ce se doreşte o provocare la dialog şi o reconectare salutară la noutatea vieţii culturale şi editoriale din Basarabia. Alături de oamenii de cultură basarabeni, Târgul se bucură şi de prezenţa jurnaliştilor de la Teleradio Moldova.

Italia, care a fost Invitat de Onoare anul trecut, revine la GAUDEAMUS ca partener privilegiat, cu nume sonore ale literaturii italiene actuale, ziarişti, precum şi editori şi agenţi literari, ce vor fi protagoniştii evenimentelor organizate în acest an în standul Italiei.

Acelaşi Târg Internaţional inaugurează anul acesta o secţiune nouă, dedicată agenţilor literari care activează pe piaţa internaţională de carte, un prilej pentru autorii, editorii şi traducătorii şi agenţii literari din ţara noastră de a se întâlni direct, la Bucureşti, cu reprezentanţi ai unor importante agenţii literare din străinătate. Pe toată durata Târgului va funcţiona Centrul Internaţional de Agenţii Literare, un spaţiu special amenajat, în care vor fi programate întâlnirile profesionale.

Târgul GAUDEAMUS 2012 iniţiază un proiect de readucere în atenţie a editurilor dispărute în ultimii ani din peisajul editorial român, care deţin încă, în mod direct sau prin reprezentanţi legali, un fond de carte comercializabil. Aceste edituri vor putea fi reprezentate de către deţinătorii legali ai fondului lor de carte în cadrul unui stand comun, acordat cu titlu gratuit de organizatorii Târgului GAUDEAMUS.

Totodată, organizatorii actualei ediţii invită profesioniştii imaginii – fotografi, artişti sau graficieni – la un dialog vizual cu lumea cărţii. Cele mai reuşite creaţii vor fi expuse la GAUDEAMUS 2012.

De obicei, un astfel de Târg, cum este GAUDEAMUS, stârneşte interesul cititorilor şi prin întâlnirile cu unii autori ai cărţilor expuse. Astăzi, 22 noiembrie, scriitorul Augustin Buzura a fost primul care şi-a prezentat, la standul Grupului Editorial RAO, volumul “Nici vii, nici morţi”.

La standul Editurii Humanitas, cunoscutul dramaturg, prozator şi poet, Matei Vişniec, a venit în faţa cititorilor cu “Procesul comunismului prin teatru”, o carte absolut necesară, deşi piesele au fost publicate şi jucate înainte de a apărea în acest volum; este, adică, un act de recuperare culturală. Cu acest prilej, autorul a declarat: “Această carte s-a născut din experienţa mea, în numele unei utopii care a lăsat în urmă milioane de morţi. Mă simţeam dator să rememorez o experienţă, am încercat să înţeleg eu cum a fost posibil. Chiar dacă iertăm, să nu uităm nişte lucruri, acesta este rolul literaturii! Teatrul nu este scris numai pentru a fi jucat, ci şi pentru a fi citit”.

Vorbind despre piesele din volumul “Procesul comunismului prin teatru”, Matei Vişniec a precizat că în toate trei a pornit de la cazuri concrete. Încă o idee interesantă a acestui cunoscut autor, care actualmente trăieşte în Franţa, dar revine foarte des în România: “Puterea stalinistă se temea de emoţie. De aceea, au fost executaţi în Uniunea Sovietică autori care, chiar dacă ei înşişi credeau în comunism, emoţionau prea mult. Numai conducătorul trebuia să emoţioneze”.

Tot astăzi, Editura Tehnică a lansat volumul “Planeta plină – farfuriile goale” de Lester Brown. De o mare afluenţă de cititori-ascultători s-a bucurat şi lansarea volumelor 11-12 “Noapte bună, copii”, din seria “Mari povestitori povestind celor mici”, înregistrări din perioada 1959-1965, cu Mircea Albulescu, Fory Etterle, Silvia Chicoş, Octavian Cotescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila. La standul Institutului Cultural Român, a fost lansat albumul monografic “Aurel Bulacu”.

Nu au lipsit mesele rotunde, dintre care s-au remarcat: “Rolul agenţilor literari pe piaţa internaţională de carte în era electronicii”, având-o ca moderatoare pe Simona Kessler, la care au participat agenţi literari din Anglia, Franţa, Germania, Italia, România, Spania, SUA şi Turcia; “Republica Moldova – noi perspective şi oportunităţi”, organizată la standul ţării vecine, eveniment la care a participat scriitorul basarabean Vitalie Ciobanu.

Au curs râuri de cititori la GAUDEAMUS, ieri şi astăzi, dar “fluviul” va curge, desigur, sâmbătă şi duminică, atunci când aproape toată lumea beneficiază de timp liber. Se cumpără destule cărţi, dacă ne gândim la criza economică în care lâncezeşte România de câţiva ani. Dragostea pentru literatură a unor cititori este aşa de profundă încât unii dintre ei renunţă chiar la lucruri absolut necesare, numai ca să-şi poată cumpăra cărţile dorite. Am văzut printre standuri oameni de toate vârstele, inclusiv elevi veniţi în grupuri conduse de profesori. E foarte bună ideea de a aduce şcolarii aici, căci multora dintre ei, atraşi desigur şi de imaginile frumoase ale cărţilor pentru copii, abia acum li se trezeşte pofta de a citi.

După cum se vede şi la această ediţie a Târgului Internaţional de la Romexpo, Cartea este veşnică, nu piere, fiindcă ediţiile se succed, stând la dispoziţia noilor generaţii, în pofida tuturor invenţiilor de ultima oră. În fine, fiindcă tot veni vorba, titlul acestui Târg nu se pronunţă GA-U-DEA-MUS, cum i-am auzit chiar pe unii intelectuali, ci GAU-DE-A-MUS, după cum se pronunţa corect în limba latină acest verb, care înseamnă “să ne bucurăm”. Aşadar, să ne bucurăm corect!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor