Târgul de toamnă al baronilor se deschide cu primarul Galaţiului

Ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a oficializat traseismul politic al aleşilor locali începe deja să producă efecte în teritoriu. La o zi după ce noul act legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial, Marius Stan, primarul Galaţiului a anunţat că părăseşte PNL în favoarea UNPR.
Daniel Constantin, Victor Ponta şi Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.09.2014

Ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a oficializat traseismul politic al aleşilor locali începe deja să producă efecte în teritoriu. La o zi după ce noul act legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial, Marius Stan, primarul Galaţiului a anunţat că părăseşte PNL în favoarea UNPR.

„Acum, pentru că ordonanţa îmi permite, evident, îmi voi da demisia din PNL. Zilele următoare, nu sunt omul cu două feţe. Da, voi fi la UNPR, asta înseamnă o construcţii viitoare care, cel mai probabil, vor însemna un nou USL”, a declarat Marius Stan, primarul oraşului Galaţi, la Digi24.

Alţi primari s-au înscris şi ei pe lista traseiştilor, justificându-şi alegerea prin faptul că în 2012 au fost aleşi pentru că au candidat din partea Uniunii Social Liberale iar acum, migrând spre partidele aflate la guvernare, refac "nedreptatea" care li s-a făcut, lor şi votanţilor USL.

„Eu trebuie să îmi reprezint oamenii, nu ceea ce vor liderii de partide sau interesele lor. Nu au ţinut cont de oamenii care i-au votat”, a spus Gheorghe Fron, primar PNL în Cornu Luncii, judeţul Suceava.

Printre primarii care ar urma să treacă la alte partide s-ar număra, potrivit Digi24, edili din judeţe Iaşi, Botoşani sau Gorj. De asemenea, potrivit Mediafax, alţi 17 primari PDL din Dâmboviţa şi-ar pregăti şi ei îmbarcarea în PSD.

Ordonanţa adoptată de guvernul Ponta în prag de alegeri a fost puternic criticată de opoziţie. În timp ce premierul justifică ordonanţa prin "dorinţa" de a debloca activitatea autorităţilor locale, paralizate, chipurile, de certurile între partidele de opoziţie, ACL-ul acuză la rândul său că PSD-ul urmăreşte prin această ordonanţă să recapete controlul asupra consiliilor locale şi judeţene, după ce şi-a pierdut majoritatea în urma ruperii USL.

Mai mult, primarii, care odată adoptată OUG 55.2014 îşi pot schimba partidul fără să îşi piardă mandatul, sunt factori cheie în organizarea alegerilor prezidenţiale ce vor urma. Având în vedere că fondurile pentru proiectele dezvoltate la nivel local sunt administrate de ministerul condus de preşedintele executiv al PSD, există temeri că mulţi primari ar putea fi presaţi sau chiar mituiţi pentru a se alătura coaliţiei de guvernământ, PNL şi PDL susţinând că Ordonanţa face parte dintr-un plan al Executivului de a frauda alegerile prezidenţiale. Drept urmare, ACL a contestat actul normativ şi a anunţat că va depune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor