Ţara tuturor posibilităţilor: 225.000 de copii merg zilnic flămânzi la culcare. 6000 tone de hrană ajung la gunoi
alte articole
Peste 2,2 milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi în România, ţară în care 225.000 de copiii se duc zilnic flămânzi la culcare şi 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă, relatează gândul.
Potrivit sursei citate, 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă. Cu toate acesta, paradoxal, 6000 de tone de mâncare sunt aruncate zilnic. Aceasta pentru că, spre deosebire de alte ţări UE, România, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, nu are încă o strategie împotriva risipei alimentare.
"Deocamdată suntem în faza în care adunăm informaţii, dezbatem, am stabilit o strategie, o gândire de lucru, dar nu avem deocamdată nişte elemente clare, concrete, care să ducă la conturarea unui act normativ”, a declarat pentru Gândul Viorel Morărescu, directorul Direcţiei Industrie Alimentară din Ministerul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii adună însă date de vreo trei ani. În 2013 s-a constituit un grup de lucru format atât din reprezentanţi ai autorităţilor, din entităţi publice, care să elaboreze strategii de reducere a risipei de alimente.
Pe rolul Parlamentului există două legi vizând stoparea risipei alimentare, cea mai cunoscută şi vizând direct fenomenul, fiind cea a senatorului UNPR Marian Vasiliev. Acesta propune amenzi de 15.000 de lei pentru agenţii economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare în spaţii mai mari de 400 mp, dacă nu încheie contracte de donaţie cu organizaţii umanitare sau asociaţii pentru protecţia animalelor.
Acelaşi Vasiliev a declarat pentru gândul că el a propus şi un pachet de legi care conţinea, printre altele, şi 0% cotă TVA pentru comercianţii care donează alimentele. Pachetul nu a fost, însă votat de Senat, probabil pentru că statul nu vrea să piardă TVA-ul.
Articolul original poate fi citit aici