„Ţara trebuie salvată de hoţi”. Maia Sandu, despre decizia CCM: La anticipate sau referendum, oamenii vor decide viitorul lor şi al R. Moldova

Frăţia penalilor Dodon-Şor-Plahotniuc nu vor să lase R. Moldova din mână, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu - preşedintele R. Moldova (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
23.02.2021

După pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale, care consideră neconstituţională desemnarea repetată la funcţia de premier a Nataliei Gavriliţa, preşedintele Maia Sandu a amintit că în alegerile prezidenţiale un milion de moldoveni au fost de acord că pentru a ieşi din criza politică şi merge pe drumul dezvoltării e nevoie de alegeri anticipate. „Oamenii vor şi merită să trăiască într-un stat funcţional, care să nu-i fure şi să nu-i înşele.”

În cadrul unui briefing de presă susţinut marţi seară, şeful statului a declarat că nu este prizonierul funcţiei. Mai mult, nu va fi un preşedinte comod pentru cei certaţi cu legea şi interesul public. Va vorbi pentru oameni fiind alături de ei, pentru că responsabilitatea sa este faţă de ei.

„Am promis oamenilor că o să facem ordine în ţară, o să reformăm justiţia, o să pornim o luptă adevărată împotriva corupţiei. Pentru asta am obţinut votul cetăţenilor. Eu nu am să stau să mă uit cum frăţia penalilor nu vrea să lase ţara din mână şi semnează alianţe la fel de uşor cum şi-a umplut propriile buzunare”, a adăugat şefa statului.

În opinia preşedintei, totul are o limită, iar Moldova are cu disperare nevoie de un nou început, de un parlament cinstit şi dedicat treburilor ţării. De un guvern de profesionişti care să fie susţinut de o majoritate adecvată, cu angajament nu pentru o lună sau două, ci pentru proiecte de durată.

Totodată, aşa-zisa majoritate Dodon - Şor - Plahotniuc nu are nimic în comun cu salvarea ţării. Ţara trebuie salvată de hoţi, de cei care pun interesul personal mai presus de interesul ţării, care o ţin prizonieră corupţiei şi subdezvoltării, care se opun schimbării doar pentru că le este teamă că nu le vor mai merge schemele şi vor avea de dat socoteală în faţa legii.

Redăm mai jos discursul integral al preşedintei Maia Sandu:

„Am luat cunoştinţă de decizia Curţii Constituţionale de astăzi. Într-o situaţie de normalitate, poate ar fi de înţeles, în sensul în care decizia încearcă să determine limitele de competenţă ale fiecărei autorităţi în procesul de creare a Guvernului.

Doar că noi astăzi nu avem o situaţie de normalitate.

Situaţia de astăzi seamănă foarte mult cu situaţia de la sfârşitul anului 2015 - începutul lui 2016. Atunci când oligarhul Plahotniuc, cumpărând mai mult de o treime din deputaţi de la mai multe partide şi-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar. După ce preşedintelui Timofti i s-a impus să desemneze candidatul acelei majorităţi, Plahotniuc şi-a numit propriul guvern, şi, ulterior, a capturat total statul Republica Moldova.

Ne amintim cu toţii foarte bine, sper, ce s-a întâmplat cu ţara în perioada statului capturat: instalarea unui regim autoritar, folosirea instituţiilor statului pentru realizarea schemelor de corupţie, încălcarea gravă a drepturilor omului, alegeri anulate, preluarea afacerilor, sărăcie, izolare internaţională, deznădejde. Au fost necesari ani de rezistenţă şi de luptă ca să decapităm acel regim autoritar şi să ne recâştigăm o parte din libertăţi.

Deoligahizarea însă nu a fost posibilă pentru că în parlamentul actual, parlament ales în timpul regimului autoritar şi după regulile lui Plahotniuc nu au ajuns suficienţi deputaţi care să vrea să cureţe statul de influenţele nefaste ale oligarhilor.

În continuare oamenii trăiesc sub blestemul unui parlament care a ajuns o piaţă politică: în care se vând deputaţi, se cumpără deputaţi, se sechestrează şi se răpesc deputaţi. Şi iată aceşti deputaţi, care se vând, care se finanţează din bani murdari, care slujesc clanuri oligarhice, vor să ne salveze.

Toţi cei care au declarat în nenumărate rânduri că ţara are nevoie de alegeri anticipate, inclusiv cei care au susţinut demisia propriului guvern doar pentru a face posibile alegerile anticipate, astăzi ne spun că e nevoie de guvern temporar care să salveze ţara.

Eu NU îi cred. Nu îi cred atunci când spun că vor susţine un guvern care să ajute oamenii să depăşească criza pandemică şi economică.

Dacă voiau asta cu adevărat, ar fi alocat bani în bugetul de stat pentru cumpărarea vaccinului. Vă amintesc că bugetul pentru 2021, în care nu a fost pus niciun leu pentru cumpărarea vaccinului, a fost aprobat de PSRM şi grupul Şor. Vă amintesc că guvernul care nu a făcut niciun demers pentru obţinerea vaccinului e guvernul PSRM.

Eu NU îi cred atunci când spun că vor să se ocupe de criza economică. Dacă voiau să ajute micile întreprinderi, fermierii, să supravieţuiască crizei economice şi secetei, ar fi acceptat să includă în bugetul de stat un fond de garantare a creditelor, aşa cum au făcut toate ţările. Nu au votat pentru fond de garantare. Au minţit fermierii că vor include bani pentru compensaţii în buget, au închis parlamentul şi au fugit în vacanţă. În schimb, au reuşit să voteze pentru modificări de legi ca să le fie mai uşor să fure.

Deputaţii PSRM şi Şor sunt anume deputaţii care au aprobat bugetul pentru 2021 cu deficit de miliarde de lei care trebuie acoperit din finanţare externă şi exact în aceeaşi zi au adoptat decizii şi legi care fac imposibilă obţinerea acestei finanţări externe. Cum să cred că o asemenea majoritate parlamentară le vrea bine oamenilor? Şi că vor susţine un guvern pentru oameni?

Corupţia a ajuns un cancer generalizat, omorând economia şi ducând oamenii la disperare. Corupţia distruge această ţară, în fiecare zi, în fiecare domeniu.

Am spus acest lucru de zeci, de sute de ori şi o să repet şi astăzi – în acest parlament nu există 51 de deputaţi care să susţină lupta împotriva corupţiei. Toată lumea ştie asta. Cea mai mare rezistenţă la reforma justiţiei e în actualul parlament.

Cei care s-au înfruptat din hoţii de sute de milioane şi miliarde nu vor să se înfăptuiască justiţia. Cei care au încălcat legea de 3 ori pe zi nu vor judecători şi procurori independenţi şi oneşti. Deoligarhizarea ţării trebuie începută din parlament.

Oamenii ştiu că există o singură ieşire din criză - alegerile anticipate. Nu poţi clădi o casă trainică pe o fundaţie putredă.

Orice guvern oricât de reformist ar fi, la prima încercare de a mişca lucrurile în direcţia corectă va fi demis. Mi s-a întâmplat mie în 2019 şi i se va întâmpla oricărui guvern care va deranja schemele de corupţie şi îmbogăţire ale alianţei Dodon - Şor - Plahotniuc.

Cum să reformezi justiţia când unii sunt în parlament tocmai pentru a scăpa de puşcărie, după ce au furat miliarde?

Cum să ajuţi mediul de afaceri, când unii din parlament prosperă tocmai de pe urma monopolurilor, combinaţiilor şi înţelegerilor netransparente?

Cum să investeşti în spitale, şcoli şi drumuri bune, când unii din parlament alocă bani doar acolo de unde îi pot fura?

Iar deputaţilor care nu sunt prinşi în mrejele clanurilor mafiote le cer un pic de curaj şi asumare. Curajul de a merge în alegeri anticipate şi asumarea că nimic bun nu mai poate ieşi cu actuala structură parlamentară. Le cer să-şi amintească de anul 2016 şi mai ales de ce a urmat după votul din 2016.

Dragi cetăţeni,

Vă asigur că nici măcar un astfel de parlament nu ne poate ţine în loc. Nu avem dreptul să permitem recapturarea statului. Poporul e deţinătorul real al puterii în stat şi este cel care poate să tranşeze această situaţie. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor şi al ţării.”

Curtea Constituţională a decis marţi să anuleze decretul Maiei Sandu contestat de socialişti, privind desemnarea repetată la funcţia de premier a Nataliei Gavriliţa. Instituţia a mai indicat părţilor implicate în dispută să se aşeze repetat la masa de discuţii fiind luată în calcul voinţa majorităţii parlamentare aşa cum este ea, întrucât consultările nu pot fi simulate.

Referendumul, menţionat de Maia Sandu în discursul său, este etapa preliminară a unui proces de impeachment, când, pentru a se ajunge la demiterea preşedintelui, o majoritate absolută de 67 de deputaţi trebuie să declanşeze un plebiscit în care să se voteze majoritar pentru demiterea şefului statului.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor