Haydn şi Mozart cu doi artişti internaţionali, la Sala Radio
Orchestra de Cameră Radio invită publicul meloman miercuri, 18 ianuarie 2017, ora 19.00, la Sala Radio la un nou concert ce îl are ca dirijor pe Gottfried Rabl, iar ca solist pe pianistul Csiky Boldizsar. Programul va fi compus din:
Simfonia nr. 1 în Re major, Hob I:1 de Haydn
Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră, KV 488 de Mozart
Serenada în Re major nr. 5, op. 53 de R. Fuchs
Gottfried Rabl este născut în Viena, a studiat pianul şi cornul francez. Deţine masterate în interpretare muzicală, secţia corn, în dirijat şi instruire vocală de la Universitatea de Muzică din Viena. A fost beneficiarul unei burse în dirijat la Helsinki unde, pentru mai mulţi ani, a fost dirijorul, pianistul şi compozitorul unui renumit ansamblu de muzică contemporană numit „Teatrul Silenţios”. Mai târziu, a început o strânsă colaborare cu Leonard Bernstein la Viena, Milano şi în SUA, timp în care Rabl a fost asistentul muzical şi editorul ultimei opere a lui Bernstein, intitulată „Un loc liniştit”. A urmat apoi studiile masterale ale Universităţii Indiana din SUA, unde a fost şi dirijorul orchestrei simfonice locale şi al unui ansamblu de muzică contemporană. Aclamat în presă pentru intensitatea şi forţa cu care dirijează muzica secolului 20, Gottfried Rabl este frecvent întâlnit la pupitrul orchestrelor precum: Orchestra Simfonică Radio din Viena, ansamblul recunoscut internaţional sub numele „Die Reihe”, Orchestra de Concert Viena, Corul Radio şi Corul de Concert din Viena.
Printre colaborările deosebite pe care le-a avut de-a lungul carierei, se numără un proiect de succes care prezintă muzica clasică tinerilor ascultători şi o serie de reprezentaţii la „Dance Quarter” în Viena, intitulate „Piese de Mişcare pentru orchestră”, unde Orchestra Radio sub bagheta maestrului Rabl a lucrat împreună cu cinci binecunoscuţi coregrafi internaţionali, participând atât muzical cât şi fizic în cadrul spectacolului. Pe plan internaţional Rabl a lucrat cu foarte multe orchestre, dintre care amintim: NDR Filarmonica Radio din Hannover, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Simfonică „Queensland” din Australia, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, etc. A înregistrat pentru BMG-Ariola şi pentru casele de discuri Orfeo şi cpo din Germania, dar şi pentru SONY Classical. Interesul său se îndreaptă către repertoriul mai puţin cunoscut al compozitorilor uitaţi, pentru a încerca să îi prezinte într-un context nou şi sofisticat, care să le ofere recunoaşterea calităţilor componistice de la prima audiţie. Numeroasele sale înregistrări alături de Orchestra Simfonică Radio din Viena cuprind un spectru larg şi variat de stiluri muzicale.
Trei CD-uri cu tenorul italian Enrico Caruso, a cărui voce a fost pentru prima dată separată digital de înregistrarea cu vechea orchestră şi apoi acompaniată delicat de către Orchestra Simfonică Radio din Viena sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl, s-au vândut în peste 100.000 de copii fiecare. Primul dintre ele a primit prestigiosul premiu Echo din Germania.
La aniversarea de 40 de ani a Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a înregistrat 102 miniaturi de compozitori austrieci scrise special pentru această ocazie şi dedicate orchestrei. Recent, dirijorul a înregistrat un CD cu lucrări ale compozitorilor chinezi Shuya Xu şi Deqing Wen pentru casa de discuri Naxos şi coloana sonoră a filmului german/austriac „Măsurând Lumea”, care a fost înregistrat şi scos pe piaţă în 2013.
Dirijorul Gottfried Rabl este de asemenea activ pe scenele de concert din Europa şi Asia ca şi pianist, în formaţii de muzică de cameră şi ca şi acompaniator. Amintim aici două dintre festivalurile la care este mereu prezent: „Salzburg Festival” şi „Dresdner Musikfestspiele”.
Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scotia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia. A colaborat cu dirijori de talie mondială printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Păutza, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltan, etc. A colaborat în diferite formaţii camerale, cu artişti consacraţi precum: Ruha Istvan, Ligeti Diana, Carmen Gurban, Gaetano d´Espinosa, Fenyő Laszlo, Rolf Herbrechtsmeyer, Andreas Henkel, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jeno, Cvartetul Transilvan, Cvartetul Gaudeamus, Trio Moscova, etc.
În anul 2006 obţine titlul de Doctor în muzică cu lucrarea Stileme ale creaţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern. În prezent ocupă funcţia de profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Studenţii clasei sale de pian sunt distinşi cu premii la concursurile de pian din ţară şi din străinătate, unii dintre ei având deja o activitate concertistică şi pedagogică bogată.