Tănăsescu: E nevoie de un pact politic naţional pentru aderarea la euro
alte articole
România poate intra în zona euro şi mai devreme de 2020, dacă este pregătită, declaraţia a fost făcută la RFI de vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu.
Potrivit RFI, el sugerează "un pact politic naţional".
Intrarea României în zona euro în 2015 nu mai reprezintă o ţintă credibilă, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum în jurul anului 2020, a declarat recent premierul Victor Ponta pentru Adevărul.
Mihai Tănăsescu e de părere că "intrarea în zona euro nu trebuie să fie condiţionată de un termen. Termenele sunt, sigur, bune, sunt mobilizatoare, dar cel mai important este să fii pregătit, pentru a putea să intri într-o familie şi nu numai să intri, să poţi să continui să faci parte din această familie a zonei euro".
Vicepreşedintele BEI spune că "România are în momentul de faţă câteva puncte solide din programul de convergenţă, dar are în acelaşi timp şi câteva probleme la care trebuie în continuare să lucreze. Convergenţa reală este un proces lung, care necesită reforme structurale puternice în anii care urmează".
Potrivit sursei citate, Mihai Tănăsescu pledează în favoarea unui pact naţional pentru aderarea la euro: "Adoptarea euro, nici nu are importanţă că-i 2015, 2018, 2020, aşa cum a fost avansat, este foarte important pentru noi să credem că atunci când vom intra, vom fi capabili să întărim şi să consolidăm acest proces, în aşa fel încât să nu ne întâlnim cu exemplele pe care le vedem în momentul de faţă în anumite ţări din zona euro. De aceea, cred că pregătirea pentru intrarea în zona euro trebuie să fie de fapt un pact politic la nivel naţional, între partidele politice, pentru a putea continua reformele de care România are nevoie, în aşa fel încât la momentul respectiv să putem fi pregătiţi pe deplin pentru a intra în zona euro".
Fostul ministru de Finanţe consideră că România poate intra în zona euro şi mai devreme de 2020, dacă este pregătită: "Poate să fie şi mai devreme, dacă reformele structurale pe care România trebuie să le aplice pentru a închide această distanţă pe convergenţă reală... poate fi şi mai repede. Este un lucru care trebuie făcut în anii următori de actualul Guvern, de următorul Guvern, de aceea am spus că este nevoie de un pact la nivel naţional, este de fapt un angajament politic al României vis-a-vis de o ţintă de a ajunge în zona euro".