Talibanii comasează trupe la graniţa cu Iranul, după escaladarea conflictului

Videoclipurile care circulau miercuri pe reţelele sociale arată că forţele talibane consolidează puternic graniţa afgană cu Iranul, între cele două ţări, după escaladarea semnificativă a unei dispute privind apa. Conflictul a condus la ciocniri grele la graniţă între cele două părţi în weekend.
Luptele au izbucnit sâmbătă între trupele talibane şi poliţiştii iranieni de frontieră, ducând la moartea a doi poliţişti de frontieră iranieni şi a unui militant taliban, în ciuda rapoartelor neconfirmate despre alte victime ale talibanilor.
Declanşarea luptelor a survenit la o săptămână după ce preşedintele iranian Ebrahim Raisi i-a avertizat pe talibani să respecte drepturile Iranului la apă din râul Helmand, ce delimitează cele două ţări, în temeiul Tratatului afgano-iranian al râului Helmand din 1973. Iranul acuză de mult Afganistanul că limitează fluxul de apă în Iran şi că provoacă secete.
Fiecare parte a susţinut că cealaltă a iniţiat ciocnirile. Pe 29 mai, ministrul iranian de Interne, Ahmad Vahidi, a spus că la graniţă a predominat calmul, dar că Teheranul va răspunde cu forţa dacă talibanii vor relua provocarea.
Ministrul taliban al Apărării a declarat, în ziua în care au izbucnit luptele, că guvernul afgan consideră dialogul şi negocierea drept cea mai bună modalitate de a rezolva problemele.
Alţi oficiali şi personalităţi afgane au fost văzuţi în videoclipuri pe reţelele sociale făcând declaraţii inflamatorii. Cea mai notabilă dintre acestea este cea a liderului taliban Abdul Hamid Khorosani, care a fost văzut într-un videoclip pe Twitter pe 28 mai ameninţând că „dacă [autorităţile religioase] ne vor permite, vom pune mâna pe Teheran”.
"Nu ne testaţi puterea. Sunteţi în culise cu occidentalii", a adăugat Khorosani, adresându-se Republicii Islamice.
Rapoartele sugerează că Khorosani a fost demis la începutul acestei luni din cauza diferendelor cu conducerea talibană.
Ministerul iranian de Interne a susţinut miercuri, după difuzarea filmării de la graniţa afgano-iraniană, că cei care au făcut declaraţii împotriva Iranului sunt membri „de rang inferior” ai talibanilor, care de atunci au fost „destituiţi” de organizaţie.
Presa iraniană a susţinut, de asemenea, că punctele de trecere a frontierei dintre cele două ţări sunt acum deschise, în ciuda faptului că au fost închise în urma izbucnirii ciocnirilor.
"Confruntările au avut loc pe baza unei greşeli făcute de grănicerii afgani. Am avut mai multe incidente de genul acesta până acum. Sfătuim autorităţile afgane să justifice acţiunile grănicerilor lor", a adăugat Ministerul de Interne iranian.
În ciuda videoclipurilor care arată întăriri la graniţă, rapoartele din presa iraniană sugerau că unele „elemente încearcă să provoace părţile implicate cu zvonuri şi ştiri false”.
Un raport iranian a spus că există un calm total la graniţă. Cu toate acestea, continuă să apară rapoarte contradictorii, unele sugerând că întăririle sunt în curs.
În decembrie 2021, la graniţa afgano-iraniană au izbucnit scurte ciocniri între grănicerii iranieni şi luptătorii talibani. În iunie 2022, un poliţist de frontieră iranian a fost ucis de talibani. Iranul a cerut guvernului afgan de la acea vreme să „pedepsească făptaşii” şi să ia măsuri pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente.
După retragerea haotică a Washingtonului din Afganistan în 2021, armata americană a lăsat în urmă 7,12 miliarde USD în echipament militar în ţară, care a căzut imediat în mâinile talibanilor.