SUA anunţă un acord major cu Taiwanul privind vânzarea de arme

În ciuda nemulţumirilor Chinei, SUA şi Taiwanul sunt aproape de a semna un acord militar major, pe baza căruia nave de luptă şi rachete americane vor fi vândute Taipeiului.
Fregată americană din clasa Perry.
Fregată americană din clasa Perry. (Wikimedia.org)

Administraţia Obama a prezentat miercuri o propunere pentru un acord militar cu Taiwanul, care prevede vânzări de arme către ţara asiatică în valoare de 1,8 miliarde de dolari. Contractul – care include nave de luptă, rachete şi vehicule de asalt – va trebui să fie aprobat de Congresul SUA în maxim 30 de zile.

Anunţând planul, David McKeeby, un oficial al Departamentului de Stat american, a declarat că acesta este un “pachet de vânzări de arme defensive” care include rachete antitanc, vehicule amfibii de asalt şi două fregate din clasa Perry, conform Deutsche Welle.

China continentală, care vede Taiwanul ca un teritoriu chinez separatist, a susţinut că “se opune ferm vânzărilor de arme şi echipamente sau tehnologie militară către Taiwan din partea oricărei ţări, în orice formă şi sub orice pretext.”

Tensiunile dintre China şi Taiwan s-au redus sub administraţia preşedintelui actual taiwanez Ma Ying-jeou, însă Beijingul continuă să ameninţe cu un răspuns militar dacă Taiwanul va încerca să îşi declare în mod oficial independenţa.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a declarat că această posibilă vânzare nu este un lucru nou pentru politica SUA, în special în condiţiile în care în 1979 a fost semnat Taiwan Relations Act.

“Şi deoarece suntem consistenţi, nu trebuie înţeles vreun alt mesaj din această situaţie decât acela că ne luăm în serios angajamentul pentru nevoile de apărare ale Taiwanului”, a precizat Kirby.

Într-adevăr, Consiliul de Afaceri între SUA şi Taiwan a lăudat posibilul contract dar, în acelaşi timp, a fost nemulţumit că au trecut mai mult de 4 ani de la ultima astfel de vânzare pentru a se realiza un nou acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe